ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Filmälskande tjuv slog till i Råsunda

Marisol Aliaga/Metroambassadör Solna · 19 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Johannson är inte glad idag. Gösta Berlings saga och alla andra filmtavlor är borta.
Annica Johannson är inte glad idag. Gösta Berlings saga och alla andra filmtavlor är borta.Foto: Marisol Aliaga
Konstnärinnan Annica Johansson tillsammans med ordföranden för Stiftelsen Filmstadens Kultur, Anders Ekegren och HSB: s Charlotte Axelsson vid invigningen i höstas.
Konstnärinnan Annica Johansson tillsammans med ordföranden för Stiftelsen Filmstadens Kultur, Anders Ekegren och HSB: s Charlotte Axelsson vid invigningen i höstas.Foto: Marisol Aliaga

Sommarnattens leende, Körkarlen, Gösta Berlings saga och alla andra filmtavlor som prydde muren bakom Portvaktsstugan, i Filmstaden i Solna är numera borta. Natten mellan söndag och måndag slog tjuvarna till och forslade bort samtliga åtta laseretsningar som tillsammans väger över trehundra kilo. I slutet av augusti förra året invigde Stiftelsen Filmstadens kultur en utsmyckning på muren bakom Portvaktsstugan, i Gamla Filmstaden i Råsunda. Konstverket var en historisk exposé över berömda filmer som spelats in i Filmstaden.Caroline Thorén, som är verksamhetschef för Stiftelsen, är bedrövad över konststölden. -    Vi upptäckte det i tisdags, då vi var lediga på måndag. Förmodligen hände det natten mellan söndag och måndag, säger hon. -    Vi har jobbat i sex år för att kunna förverkliga det har konstverket. Det har varit en dröm för oss. Tillägger Caroline. Polisen har varit och undersökt platsen men har ännu inga spår efter tjuvarna, som lyckades forsla bort hela konstverket, bestående av gravyr och laseretsningar på borstat stål. •• Hur mycket är konstverket värda?–    Det är svårt att uppskatta värdet på ett konstverk. Det har kostat oss ungefär 200 000 kr att göra det. Sedan är det en konstnär som har kommit på den konstnärliga idén, hon har jobbat med det här mycket mer än så. Säger Caroline Thorén. Konstnärinnan Annica Johansson är den som har gjort utsmyckningen av muren vid Filmstaden.  Förutom det konstnärliga har hon också stått för research och motivframtagning. -    Det har varit ett långt arbete. Det konstnärliga är en aspekt, sedan har jag lagt ner mycket tid på att forska kring filmerna, välja ut scener och texter, och så vidare, säger hon Annica.Hon förstår inte hur stölden kunde äga rum och vad tjuvarna ska göra med konstverket.Allmänheten uppmanas att höra av sig till polisen med tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Marisol Aliaga/Metroambassadör Solna
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro