ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fimpa med dataspel

Anders Frick · 10 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Nintendo/Scanpix Montage: Metro Teknik


klar

Artikellänk är kopierad

Pauline Jacquey är ansvarig producent för spelserien Games For Everyone.
Pauline Jacquey är ansvarig producent för spelserien Games For Everyone.Foto: Anders Frick

Snart kommer spelet som ska få storrökare att fimpa för gott. I höst släpps  “My Health Coach: The Easyway to Stop Smooking”.  Spelet tar sikte mot bättre folkhälsa med hjälp av hälsofanatiker och antirökningslobbyister.

– Folk tar in information på olika sätt. En del läser böcker, andra tittar på DVD, men för de som spelar mycket datorspel är just spel det naturliga valet av informationskanal, säger Robin Hayley på antirökningsorganisationen Easyway.Easyway lever på att paketera sin metod för att sluta röka, och har utvecklat spelet tillsammans med det franska spelbolaget Ubisoft.Spelet är inte direkt något actionspel, utan mer av kategorin upplysningsspel. I spelet ges bonuspoäng för att motionera och äta rätt. För att det ska kunna spelas varsomhelst - till exempel under en rökpaus - är det enbart utvecklat för den handburna spelkonsollen Nintendo DS.– I början var jag lite skeptisk till om det skulle kunna gå att modifiera vår metod för att passa in i ett datorspel, men nu är jag övertygad om att det går, säger Robin Hayley.

Spelet är ett av de första i Ubisofts satsning på spel för andra än de riktigt spelintresserade. Andra spel i serien är My Secret World som riktar in sig  mot unga tjejer och spelet Petz med husdjur i fokus. Inspirerade av Nintendos enkelhet hoppas Ubisoft flytta lärandet från skolbänken till spelkonsollen. – Det absolut bästa sättet för att lära sig någonting är genom att ha roligt, säger Pauline Jacquey, producent för Games For Everyone på Ubisoft.Hon tror att My Secret World kommer att skapa speciella band mellan spelarna och spelet, genom att tjejerna där kan dela med sig av sådant som de kanske inte kan berätta om för sina föräldrar eller kompisar.Den tekniska plattformen kommer heller inte att vara det viktig i de här spelen. Spelare ska till exempel att kunna ta del av spelen på sin iPod eller iPhone. Idéerna till alla nya spel får hon genom att prata med framtida spelare, marknadsföringsavdelningen och företagets speciella avdelning för framtida spelidéer. – Men ofta utgår man från sina egna behov. Idén till slutarökaspelet kom till när min chef och jag stod ute på en terrass och sa till varandra att vi borde ha ett spel som hjälper oss att sluta röka. Och med det nya spelet så lovar jag faktiskt att sluta röka. Det är ett löfte, säger Pauline Jacquey.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro