ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FIN Bluffsajter

Stockholm Katarina Arnstad · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals personer luras varje år på stora summor pengar av oseriösa nätskojare. Värst är det inför julen. Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel tror att ännu fler kan vara drabbade. -Det är ju många som inte anmäler eftersom de skäms för att de blivit lurade, säger han. Näthandeln omsätter varje år runt tio miljarder kronor. - Bluffsajterna poppar upp när köpbehovet är som störst och det finns all anledning att vara vaksam på bedragare på nätet nu. Vi har märkt av att allt fler oseriösa nätsajter dyker upp i juletid, säger Dick Malmlund. Även polisen märker av att bluffsajterna ökar genom att antalet anmälningar blivit fler. -Vi tycker oss se att det här har ökat och det är inte precis någon högoddsare att det ökar under julen, säger Bosse Norgren, operativ chef för it-brottsroteln på Rikskriminalpolisen. Svensk Handel, polisen och Konsumentverket varnar nu folk för nätbedragarna. -Man ska vara vaksam, det finns många som försöker luras, säger Johan Rådman, rättsjurist på Konsumentverket. På olika chatforum pågår intensiva samtal där folk varnar för flera misstänkta bluffsajter som dykt upp på senare tid. Oftast handlar det om försäljning av elektronikprodukter. -Bekymret är att de aldrig ser röken av några produkter, säger Dick Malmlund. Metro har försökt nå personerna bakom flera av dessa sajter men hemsidorna existerar inte längre. -Sådana här bedrägerier är inte så långsiktiga. När det blir allmänt känt att de lurat människor försvinner de, säger Dick Malmlund. KATARINA ARNSTAD ELMBLAD [email protected]

Konsumentverket och polisens tips för att inte bli lurad på nätet: *Kontrollera så att priset på produkten är rimligt *Betala inga pengar i förskott. *Kontrollera så att det finns ett telefonnummer till företaget och en adress. *Kolla på olika chatforum om andra blivit lurade. *Utnyttja bankernas betalsystem. så kallade internetplånböcker. *Var observant på adressen till hemsidan som kan vara förändrad, till exempel kan .se vara ersatt med .com. *Kontrollera så att texten i annonsen är rättstavad.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Arnstad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro