ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FIN: Dollarn under sju kronor - lägre priser

Stockholm Kristoffer Rengfors · 23 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den amerikanska dollarn kostade i går under sju kronor. Det är över en krona billigare än för ett år sedan. För svenskarna innebär det lägre priser på resor och importerade varor. – Just nu befinner vi oss i en tjurrusning. Dollarn går ner och kronan upp. Det blir dubbeleffekt för oss svenskar. Det blir bland annat billigare att resa till USA och Asien eftersom många asiatiska länders valutor påverkas av dollarn, säger Mats Kinnwall, chefanalytiker på Handelsbanken. En svag dollar innebär lägre priser på varor som prissätts i dollar, bland annat olja. Bensinpriset har sjunkit med ca 1,50 kronor det senaste halvåret och väntas nu kunna bli ännu lägre. Den som handlar böcker och cd-skivor på nätet kan också tjäna på att handla där priser sätts i dollar. Även priset på varor som importeras från andra länder än USA följer dollarns låga kurs, som väntas hålla i sig. – Kina påverkas starkt av dollarkursen, därifrån importerar vi , som antagligen stannar kvar runt sju kronor det närmaste halvåret, säger Mats Kinnwall. När kronan stärks mot dollarn kan kan det påverka den svenska exporten negativt. Det blir dyrare för utländska köpare att handla svenskt – Exporten påverkas något, men framförallt är det omvärldskonjukturen som avgör. Nu har vi en stark världsekonomin och då blir effekten inte så stor, säger Karl-Johan Bergström, valutastrateg på Swedbank.

Kristoffer Rengfors

//

Grafik finns som Helena har gjort

//

Ruta1:

I takt med den sjunkande dollarn har priset på 95-oktanig bensin sjunkit med ca 1,5 kronor per liter på ett halvår. Från ca 12,50 kronor i början på maj till ca 11 kronor i november.

Källa: Statoil

Ruta2:

Dollarkursen påverkar priset på: Bensin, villaolja, kläder, böcker, cd-skivor, amerikanska bilar, resor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro