ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FIN: Köp kamera nu – i sommar blir det dyrt

Stockholm Kristoffer Rengfors · 23 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Planerar du att köpa ny kamera kan det vara läge att slå till nu. Priserna på digitala kameror kan stiga rejält i sommar. EU vill nämligen införa tull på digitalkameror från första juli. Om tullavgiften införs kommer priset på digitalkameror att stiga med drygt tio procent i butikerna. – Argumentet till det här är att alla digitala kameror idag kan spela in video, och därför ska klassas som videokameror och beskattas med 4,9 procent moms. Det är absurt eftersom videoinspelning bara är en bifunktion. Alla videokameror kan ta stillbilder men de marknadsförs ju inte som stillbildskameror bara för att slippa tull, säger Anders Appelqvist, VD för Elektronikbranschen. Digitala stillbildskameror har tidigare klassats som IT-produkter och därför omfattats av något som kallas för IT-agreement. Det innebär att varorna befrias från tull över hela världen. Så gott som alla digitala kameror som säljs i dag har videofunktion. Dessutom finns inga digitalkameror tillgängliga på den svenska marknaden som tillverkats inom EU. Prishöjningen skulle därför påverka i princip alla kameror som säljs i Sverige. Enligt Anders Appelqvist är det till 75 procent klart att kamerorna från och med i sommar kommer klassas som videokameror. – Men vi hoppas att de tar sitt förnuft till fånga så där 25 procenten vinner.

Kristoffer Rengfors [email protected]

//

Ruta:

Förra året såldes dryg 600 000 digitalkameror i Sverige.

Källa: Elektronikbranschen

(Kan ju läggas i slutet av texten oxå, det är valfritt)

//

Till redigerare: Var god och försöka använda metroteknikbyline. Vi försöker så hårt att nå ut med att tidningen finns. En puff som säger: Från metroteknik.se finns även tillgänglig vad jag förstår. Använd gärna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro