ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FIN: Så mycket digital information finns det

Stockholm Kristoffer Rengfors · 9 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

161 miljarder gigabyte, så mycket digital information finns det totalt i världen. Information som i fysisk form skulle motsvaras av ungefär sex ton böcker per människa på jorden. Det visar en undersökning gjord av analysföretaget IDC. Större filer och flitigare användning av nätet gör att vi drunknar i digital information. Den största anledningen till att mängden digital information bara växer och växer är övergången till nya tekniker som kräver mer utrymme. – Våra krav ökar hela tiden. Vi vill hela tiden ha bättre upplösning på våra digitala bilder, det skickas allt mer e-post och filerna blir bara större och större. Man är kanske inte medveten om den stora och snabba expansion som sker. Många kommer nog att sitta frågande inför hur de ska tampas med alla information i framtiden, säger Per Hesselberg, marknadschef på informationshanteringsföretaget EMC som beställt undersökningen.

Lagom till år 2010 kommer vi ha lagrat nära på 1 000 miljarder gigabyte digital information. 70 procent av den gigantiska datamängden kommer vara information som skapats av privatpersoner, beräknar IDC. Att vi sedan skickar runt informationen till vänner och arbetskamrater gör att samma information finns på flera ställen. – En av de stora utmaningarna blir att få bukt med all dubbel- och trippel-lagring. Framförallt företag och organisationer måste lösa detta för att inte drunkna i information i framtiden, säger Per Hesselberg.

För att förstå hur mycket 161 miljoner gigabyte är kan man jämföra med att texten till den här artikeln är är 4 000 byte stor när den sparats på datorn. En enda gigabyte rymmer alltså ungefär 250 000 sådana här texter. En gigabyte är annars ca 300 mp3-låtar eller tre nedladdade avsnitt av din favoritserie.

Kristoffer Rengfors

//

Fakta:

* 2010 kommer över en miljard digitalkameror och kameratelefoner att producera bild och video som tillsammans kommer att stå för grundbulken av informationsmängden. * Antalet e-postkonton har växt från 253 miljoner 1998 till närmare 1,6 miljarder 2006. Under samma period växte antalet sända mail tre gånger fortare än antalet människor som faktiskt mailade. * 2010 kommer det att finnas 250 miljoner Instant Messaging-konton (MSN, ICQ och liknande). * Bredband - Idag har över 60 procent av alla internetanvändare globalt tillgång till bredband. * 1996 använde 48 miljoner människor Internet regelbundet. 2006 var den siffran 1,1 miljarder användare och 2010 kommer ytterligare 500 miljoner regelbundna surfare finnas.

Källa: IDC

//

Till redigerare. Faksimil från artikeln om att internet snart tar slut.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro