ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FIN Shoppingångest

Stockholm Katarina Arnstad · 31 Jan 2007
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Var tredje svensk får ångest av att shoppa. Tjugofyra procent shoppar hellre på sin lediga tid än sportar, reser eller går på bio eller krogen. Det visar en ny undersökning som auktionsnätsajten Tradera låtit genomföra. Psykoterapeuten Owe Sandberg, som sitter i styrelsen för Köpberoendes riksförbund är inte förvånad. -Köpmissbruket har ökat och det är ett allvarligt folkhälsoproblem. Mellan sex och åtta procent av befolkningen är shoppingsmissbrukare, enligt Sandberg. Många av hans klienter har så pass allvarlig shoppingmani att de försökt ta sina liv eller gått i självmordstankar. Drygt 500 svenskar mellan mellan 18 och 64 år har fått svara på frågor om sina shoppingvanor. Drygt 30 procent av de tillfrågade uppgav att de kände sig nedstämda efter sin shopping. De hade ångest för att de handlat för mycket. -På kort sikt får köpmissbrukaren en kick av att shoppa men på lång sikt framkallar det ångest för att man handlat för mycket saker för pengar man inte har. Det framkallar skam och skuld, säger Owe Sandberg. Förra året spenderade svenskarna 12 miljarder kronor på nätet. Fredrik Skärheden som är pressansvarig för eBay och Tradera inser att tillgängligheten på nätet kan leda till att folk överköper. -Vi råder alla som shoppar på nätet att göra upp en budget för hur mycket man har råd att spendera samt att man gör en lista på vad man ska köpa, säger han. KATARINA ARNSTAD ELMBLAD [email protected]

Detta handlar kvinnor: Kläder, inredning, lyxartiklar, musik, film, hemelektronik, sportutrustning och alkohol.

Detta handlar männen: Hemelektronik, kläder, musik och film, alkohol, sportutrustning, saker till hemmet och lyxartiklar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Arnstad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro