ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Final för betongfrälsta

Andreas Jelvefors · 8 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

FINALISTER. Betongen ligger varm. Finalisterna står beredda. Tusentals åskådare väntas inta läktare och ståplats när finalerna i den internationella skejtboardtävlingen Quiksilver Bowlriders idag drar igång i Stapelbäddsparken i Malmö. Tävlingsformen är kreativ och kanske den mest publikunderhållande inom skateboardsporten. ”Bowlriding” kommer ursprungligen från Kalifornien där ungdomar använde övergivna swimmingpooler att skejta i.

Företeelsen har under de senaste åren växt enormt och numera finns flera specialdesignade skejtparker i världen. Stapelbäddsparken, som invigdes i samband med förra årets Bowlridertävling, anses vara bland de bästa. – Det vi gjort för att öka intresset inför årets tävling är bland annat att vi byggt större läktare, sammanlagt 5 000 sittplatser. Vi kommer även ha en tävling för unga åkare under 14 år, och skejtuppvisning med veteraner (40 plus), samt en uppvisning med unga lovande tjejer, säger John Magnusson, skejtparkansvarig och en av förgrundsfigurerna inom svensk skateboard.

Till detta kommer dagliga livekonserter med svenska band som avslutar varje tävlingsdag. Sista deltävlingen inför dagens och helgens finaler avgjordes i går. Läktarna var knappt halvfulla, under finaldagarna väntas trycket bli betydligt hårdare. Flertalet deltagare i finalfältet är internationella proffs, och banans konstruktion bjuder in åkarna att utföra trick med hastighet och höjd i hoppen. Malmö stad som lagt 20 miljoner kronor på bygget av anläggningen, och som redan nu ser en betydligt större spinoffeffekt av satsningen än man kunnat räknat med, är nästan barnsligt entusiastiska. Eller som Malmös stadsträdgårdsmästare Gunnar Ericsson uttrycker det: – Jag älskar betong.

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Cardone lever för brädan

PROFFSTOUR. Ett stort ärr syns under hakan och på armarna flera skorpbelagda skrubbsår. Han är bakfull och trött. Den som är fördomsfull skulle med en sådan beskrivning kanske gissa att Daniel Cardone är uteliggare. Men i själva verket får vi presentera ett 27- årigt skateboardproffs från Bologna i Italien, förra årets vinnare av tävlingen Quiksilver Bowlriders. Tio år på proffstouren, varav flera år i USA, har satt sina märken. Men för Cardone finns bara ljuva minnen. – Skateboard har gett mig allt här i livet, säger han. Skolgången fram till 17 kan summeras med ordet ”underkänt”.

Därefter påbörjades en ganska bekymmersfri tillvaro. Från att ha klarat brödfödan på deltidsjobb fick han plötsligt sin första sponsor, som hjälpte honom till USA och de lite större prissummorna. – Jag vet inte vad jag tjänat eller tjänar. För jag gör allltid slut på allt innan månaden är slut. Men bara det att jag lärt mig engelska är ovärderligt för mig, Jag kunde inte ord när jag kom till USA, säger Daniel Cardone.

Nu har han kontrakt med sportklädesföretaget Quiksilver som också ordnar surf och streetsporttävlingar runt om i världen för att höja intresset. Företaget står bakom den tävlingscirkus som nu finns i Malmö och där Cardone och flera andra åkare får betalt för att visa upp sig. – Grabbarna i Quiksilverteam är som min familj. De ordnar med flygbiljett och hotell och så dyker jag upp med brädan.

Det låter som ett rockstjärneliv. Förekommer det även groupies på hotellrum och liknande? – Inga kommentarer, säger Cardone och skrattar.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro