ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Finalisten om SM: "Cosplay är absolut inget man blir rik på"

· 13 Feb 2016
Uppdaterad 13 Feb 2016
Projektledare för Cosplay SM Samuel Anlér och förra årets vinnare, likväl finalist i år, Linn Eriksson.

Projektledare för Cosplay SM Samuel Anlér och förra årets vinnare, likväl finalist i år, Linn Eriksson. Foto: Daniel Ahlberg/Shila Vikström


I helgen utses den bästa svenska Cosplayern på mässan NärCon. Linn Eriksson vann förra året och är i final igen. "Min dräkt för i år har jag lagt ner mellan 800–1 000 timmar på", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

I helgen går svenska mästerskapen i cosplay av stapeln. På Saab arena i Linköping pågår konventet NärCon Vinter där närmare 4 000 personer deltar i allt från workshops till tävlingar. Och själva höjdpunkten, SM i Cosplay där tio finalister tävlar om en plats till de nordiska mästerskapen, sänds live i kväll.

Samuel Anlér är projektledare för Cosplay SM och förklarar att alla har olika förhållanden till cosplay, eller costume play. En del intresseras av hantverket i att göra kostymer, andra av att få agera mer åt rollspelshållet. Oavsett så fungerar konventet som en bra samlingspunkt.

– Det händer grejer här hela tiden. Det bästa med sådana här konvent är att få träffa likasinnade och cosplaya. I vanliga fall umgås många mest på internet, säger han.

►LÄS MER: Kimberly, 21, lever på att klä ut sig

Och även fast inte alla vet vad cosplay är så har det blivit ett större medvetande berättar Samuel.

– Bara att få in ordet ”Cosplay” som ett nyord på Språkrådets lista var stort. Sedan att vi kör live på tv och har upp emot 8 500 besökare på NärCon Sommar är också häftigt. Linn Eriksson vann Cosplay SM förra året och är därmed kvalificerad till årets final också. När Metro pratar med henne gör hon sig i ordning inför genrepet till finalen – något som kan ta närmare en hel dag.

– Jag har varit med på SM sedan det startade år 2011, så jag är någon slags veteran vid det här laget, skrattar hon.

►LÄS MER: En fristad för likasinnade

För Linn handlar intresset i grund och botten om kostymhantverket. Inte om att vinna stora tävlingar, även om det är en bonus.

Den som vinner SM kvalar in till nästa års mästerskap och till de nordiska mästerskapen i sommar. Det är även en liten prissumma som delas ut, men framförallt är det äran man är ute efter, förklarar Linn – Cosplay är absolut inget man blir rik på. Prispengarna täcker inte ens upp för vad en dräkt kostar att göra, berättar hon.

Så vad kostar en dräkt att göra? – Allt mellan 10–30 000 kronor ungefär, det beror på. Sen kostar det massor i tid också. Min dräkt för i år har jag lagt ner mellan 800–1 000 timmar på.

►LÄS MER: Bildspel: Cosplayers intar Malmö

Linns dräkter används ofta inte mer än en gång, då stora tävlingsarrangörer inte tillåter att man tävlar med samma dräkt mer än en gång. Också för att de är otroligt otympliga och tunga.

– De flesta dräkter hamnar tyvärr i en kartong i ett förråd, men jag sparar alla hemma. I vår kommer några av dem ställas ut på Etnografiska museet också, berättar hon.

Cosplay SM sänds på SVT i kväll.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro