ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

FINANS turism

Stockholm Hanna Göransson · 20 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Turismen är en kassako för Sverige. Förra året omsatte turistnäringen 191 miljarder kronor. En ökning med 10 procent, enligt Nutek, regeringens organ för utveckling av näringslivet. Och trenden fortsätter. En av de snabbast växande semesterformerna är kryssningar. I år väntas Stockholms hamn att ta emot 250 000 passagerare. - Vi ser ett ökat intresse för kryssningar,säger Claudia Quas, Stockholm Visitors Board.

Vid Stadsgården i Stockholm har kryssningsfartyget MSC Lirica lagt till. Företaget MSC Cruises fördubblar sina resor till Norden i sommar. Enligt nordenchef Claes Tamm är de flesta kryssningarna till Stockholm slutsålda. De 1600 passagerarna som igår besökte Stockholm hinner under en vecka också att besöka Köpenhamn, Kiel, Visby, Tallin och St. Petersburg. Ombord på fartyget finns vänninorna Emily Dawson och Sandra Little från Chester i England. Snart ska de ge sig ut på en utflykt i Stockholm. Nu njuter de av vädret på soldäck. - Det är ett bekvämt sätt att resa, säger Emily Dawson. Hon är en erfaren kryssare. Kryssningen i Österjön är hennes femte i ordningen. Amerikanare, tyskar och britter är flitigast besökare på kryssningsfartygen. Typresenären är 65+, har det gott ställt och spenderar gärna sina pengar. Under sitt besök i Stockholm gör kryssningsturisterna av med cirka 800-900 kronor per dag. Mest pengar lägger de på shopping. Förra året gjorde turisterna i Sverige av med totalt 75 miljarder kronor på att handla. Turismen genererar också nya jobb, enligt Nutek. De senaste tio åren har turistnäringen bidragit med 35000 heltidsarbeten.

Hanna Göransson [email protected]

Bildtexter: Emily Dawson, 63, och Sandra Little, 64, från Chester, England, njuter av vädret på soldäck. Vattnet i poolen bakom de är lokalt havsvatten som byts ut varje dag. Uli och Kathie Diedrichs från Hannover, Tyskland, är på sin första kryssning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro