ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

finans Unga storstadsbor har allt svårare att ta sig ut bostadsmarknaden.

Stockholm Peter Herkel · 5 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Unga storstadsbor har allt svårare att ta sig ut bostadsmarknaden. Men skillnaden mellan när kvinnor och män lämnar föräldrahemmet minskar, visar statistik från Statistiska Centralbyrån. Traditionellt sett går kvinnornas flyttlass från föräldrahemmet tidigare än männens. Men idag skiljer det bara i genomsnitt ett år. Kvinnornas medianålder är 20.7 och männens 21.7. – En orsak till att gapet minskar är att färre unga män gör lumpen och därmed inte automatiskt blir folkbokförda hos föräldrarna, säger bostadsforskaren Sven Bergenstråhle. Storstadsungdomar lämnar pojk- och flickrummen knappt två år senare än glesbygdsbor. Idag bor drygt var femte 25-åring i landets tre storstäder kvar i föräldrahemmet. – Nio av tio av dem är mambos mot sin vilja. Konsekvensen blir att de inte lär sig att ta eget ansvar, säger Sven Bergenstråhle, bostadsforskare vid Hyresgästföreningen. Det är den hårdnande bostadssituationen som tvingar kvar citymänniskorna. Det finns helt enkelt för få billiga lägenheter. – Den enda lösningen är att börja bygga mer för den här målgruppen, säger Sven Bergenstråhle.

– Jag trodde aldrig att jag skulle flytta hem igen efter att ha flyttat ut. Det säger Joakim Petersson, 29, som är ofrivilligt mambo i en trerummare i Fosie Malmö. Han har precis lämnat Stockholm för Malmö men varken hittat jobb eller egen bostad. Metro träffar honom när han packar upp bananlådor i sitt pojkrum som förutom nya tapeter är i samma skick som när han lämnade det för nio år sedan. – Jag hoppas att det här är tillfälligt. Men det går inte att få bostad utan att ha ett arbete, säger han. Joakims ambition är ett jobb inom hotellbranschen. Siktet är inställt på andra sidan sundet i Köpenhamn. Han har redan sonderat terrängen i Malmö utan framgång. – Det är allt för många som är i min situation, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Herkel
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro