ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Finansministern om bensinen: "Landsbygden mer beroende av bilen"

Anton Gustafsson · 11 Jun 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019
Magdalena Andersson säger att bensinpriset kommer höjas.

Magdalena Andersson säger att bensinpriset kommer höjas. Foto: TT


Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelade under tisdagen att bensinpriset kommer att höjas. Men landsbygden ska inte drabbas i samma utsträckning som storstäderna. "Omställningen kan inte handla om att stockholmare med höga inkomster ska köpa en Tesla", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen satsar hårt på att saker som är dåligt för miljön ska beskattas hårt, samtidigt ska gröna omställningar ska få sänkt skatt. Det kommer betyda att bensinskatten kommer höjas, det berättar finansminister Magdalena Andersson i en intervju till Aftonbladet.

– Men för att det ska fungera långsiktigt måste växlingen göras på ett sätt som gör att alla kan vara med och att det finns en bred acceptans för det man gör, säger hon till Aftonbladet.

Förstår problematiken

Samtidigt vill inte Magdalena Andersson öka klyftan mellan stad och landsbygd. Hon menar att hela landet måste vara med i en grön omställning men att hon förstår problematiken på landsbygden.

– I storstäderna finns det kollektivtrafik, i Stockholm har vi t-bana, ute i landet finns inte de möjligheterna. Där är man mer beroende av bilen och där är möjligheterna att välja något annat när bensinpriset stiger mycket begränsade, säger hon till tidningen.

Tillbakavisar uppgifter

Efter Aftonbladets publicering gick Magdalena Andersson ut på Facebook och tillbakavisade uppgifterna om att hon i intervjun hade utlovat höjd bensinskatt.

Hon menar istället att förhandlingarna med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ännu inte har inletts gällande den gröna skatteväxlingen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro