ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Finansministern: Saknar 90 miljarder kronor till välfärden

Jesper Lindqvist · 12 Jun 2019
Uppdaterad 12 Jun 2019
Enligt finansminister Magdalena Andersson finns det ett finansieringsgap på 90 miljarder kronor år 2026.

Enligt finansminister Magdalena Andersson finns det ett finansieringsgap på 90 miljarder kronor år 2026. Foto: Fredrik Sandberg/Janerik Henriksson/TT


Under onsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) en analys av välfärdens framtida behov. I analysen uppger man att det fram till år 2026 finns ett finansieringsgap på 90 miljarder kronor. "De kommande åren kommer vi att behöva prioritera hårt för att mer resurser ska gå till välfärden", säger Magdalena Andersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Finansdepartementets analys målar upp en bild där svensk välfärd kommer att behöva stärkas rejält för att man ska kunna upprätthålla dagens standard.

Baserat på de skattesatser och utgiftsnivåer som är aktuella i dag finns det ett finansieringsgap på 90 miljarder kronor år 2026.

– I dag presenterar vi en ny analys som bekräftar att det krävs hårda prioriteringar de närmaste två mandatperioderna för att våra äldre även fortsatt ska få den vård och omsorg av hög kvalitet som de har rätt till, säger Magdalena Andersson under en presskonferens.

Allt fler äldre bakom ökade kostnader

Finansministern nämnde bland annat att man fram till 2026 kommer behöva bygga 560 nya äldreboenden och 75 nya vårdcentraler i Sverige. Samtidigt behöver man anställa 80 000 personer inom vård och omsorg fram tills dess. Det är utifrån denna analys som man kommit fram till att 90 miljarder kronor saknas.

Bakom siffrorna ligger bland annat ökningen av personer över 80 år, som år 2026 beräknas vara 200 000 fler än i dag (en ökning med 36 procent). De stora barnkullarna på 40-talet samt svenskarnas ökade livslängd påstås ligga bakom detta.

Fram tills just 2026 beräknar SCB att befolkningen i sin helhet kommer öka med drygt 500 000 personer.

– De kommande åren kommer vi att behöva prioritera hårt för att mer resurser ska gå till välfärden. Men också använda de existerande pengarna på ett så smart sätt som möjligt, så att de inte försvinner iväg till dyra konsulter, kortsiktiga marknadslösningar eller dåligt genomförda upphandlingar. Det här är möjligt om vi gör det tillsammans, säger Magdalena Andersson.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro