ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Findus stoppar mat efter larm

TT · 8 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Findus


klar

Artikellänk är kopierad

Livsmedelsföretaget Findus måste efter helgens dioxinlarm dra tillbaka delar av sitt sortiment från marknaden. Företaget har använt griskött från Irland.

Under tisdagen har Findus beslutat att dra tillbaka sju produkter på konsumentmarknaden och nio produkter på storköksmarknaden. Bland annat ”Pizzabulle original” och ”Finskuren pyttipanna”.

Enligt Findus produktionsdirektör, Henrik Nyberg, är det bara en liten andel av det som finns ute i handeln som befaras innehålla giftet. Detta eftersom företaget har fyra olika leverantörer av fläskkött.

– Man ska inte kasta maten innan vi kommit ut med ytterligare information, säger han till TT.

Det konsumenterna ska avvakta är de så kallade lot-koderna som talar om när och var produkten tillverkats.

Kunder som drabbats uppmanas att ta med de återkallade produkterna till sin butik. Där har de rätt att få en ersättningsprodukt. Kostnaden butiken får ersätts av Findus som i sin tur så småningom kommer att begära ersättning från den irländska leverantören.

– Men det som inte går att mäta i pengar är ju den skada hela förtroendet för livsmedelsbranschen får av en sådan här sak, säger Nyberg.

Han hoppas ändå att myndigheternas och producenternas snabba agerande gör att konsumenterna inte blivit alltför uppskrämda.

– De behöver inte oroa sig för att det tar lång tid innan sådana här larm får effekt, säger han.

Findus nåddes av dioxinlarmet natten mellan lördag och söndag och påbörjade direkt på söndagen spårningen av produkter med det giftiga innehållet.

Även den skånska gelatinproducenten Gelita Sweden berörs av det irländska dioxinlarmet. Företaget har under hösten köpt 600 ton irländsk fläsksvål och använt i sin produktion, rapporterar lantbrukstidningen ATL. Gelatinet används huvudsakligen i godis.

Men dioxin binder till fett och gelatin har mycket låg fetthalt. Därför tror Gelitas vd Staffan Månsson inte att företaget ska behöva dra tillbaka något gelatin.

– Vi har tagit prover och skickat till ett laboratorium i Tyskland. Vi avvaktar svaret, som kommer i slutet av veckan, säger han till TT.

I lördags återkallade irländska myndigheter alla fläskprodukter som är producerade i landet sedan september. Detta sedan det visat sig att halten dioxin i en del av det irländska fläskköttet överstigit gränsvärdena 80 till 200 gånger. Dioxinet hamnade i köttet sedan grisarna ätit giftigt foder.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro