ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Finland ska driva högre lägstaskatt på sprit i EU

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Om Finland får sin vilja fram ska EU använda sig mer av majoritetsbeslut i frågor om polissamarbete och straffrätt. Tanken är att göra EU mer handlingskraftigt och slippa att enskilda medlemsländer blockerar beslut, som de kan göra i dag.

Trots att arbetet med en ny konstitution gått i stå tycker den finländska regeringen att det är viktigt att försöka göra så mycket som möjligt av nuvarande fördrag för att få det nya, större EU att fungera effektivare. Fler majoritetsbeslut på det rättsliga området är ett sådant exempel. Svårknäckta frågor-Vi vill kunna visa upp konkreta resultat av vårt ordförandeskap, säger statsminister Matti Vanhanen och nämner att Finland ska arbeta för att få det omdiskuterade tjänstedirektivet och det nya kemikaliedirektivet Reach i hamn. Men Finland vill också ta tag i svårknäckta frågor som ett nytt arbetstidsdirektiv och nya patentregler för att få ett mer effektivt EU. Att kunna visa på konkret nytta av EU är det bästa sättet att möta en växande EU-skepticism på hemmaplan, tror Vanhanen.

Finland tänker också driva höjda minimiskatter på sprit. Trots att det redan på förhand verkar ganska hopplöst att få alla EU-länder med sig på en sådan höjning. Men statsminister Göran Persson stödjer finländarnas initiativ. -Sätt upp det på listan också, sade han vid ett besök i Kiljava i veckan när han hastigt satte ihop en egen "önskelista" för Finlands ordförandeskap. Energisamarbete På den listan sätter Persson även upp arbetet med rätts- och polisfrågorna och en satsning på det som kallas den nordliga dimensionen. Det innebär bland annat samarbete om miljö, hälsa och infrastruktur i norra EU och nordvästra Ryssland, och är något som finländarna vill satsa på under sitt ordförandeskap.

Två frågor som kommer att dyka upp många gånger under det finländska ordförandeskapet är energi och relationen med Ryssland. Bland annat på ett informellt toppmöte i Lahtis i oktober, dit Rysslands president Putin kommer.

Men Finland får också ta över en del frågor, till exempel EU:s fortsatta utvidgning och diskussionen om hur många nya medlemsländer som EU förmår att svälja. Finland är, i likhet med Sverige, emot att en del länder nu vill föra in nya kriterier för länder som vill ansluta sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro