ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Finland stoppar rökning – även på egna balkongen 

Alexandra Andersson · 29 Dec 2018
Uppdaterad 30 Dec 2018
Nu kan rökförbudet sträcka sig till den egna balkongen.

Nu kan rökförbudet sträcka sig till den egna balkongen. Foto: Unsplash


Finland har tagit ett krafttag mot rökning. Målet är att befolkningen ska vara cigarettfri år 2030.

klar

Artikellänk är kopierad

I Finland är flera offentliga miljöer rökfria, bland annat parker, stränder och busshållplatser. Även den egna balkongen kan påverkas av förbudet, skriver SVT.

– Vi fick många samtal och mejl från människor som blev störda av rökande grannar. Då kom tanken på ett förbud mot rökning i folks privata bostäder och på balkonger, säger Reeta Honkanen från det nationella tobaksprogrammet i Finland till SVT.

Förbudet innebär att de som störs av sina grannars balkongrökning nu har fritt fram att agera. Däremot är det upp till varje enskild fastighetsägare att införa förbudet, efter samtal med alla hyresgäster.

På grund av krångliga regler har hittills få förbud trätt i kraft.

Målet: Rökfri befolkning

När staten startade den nationella kampanjen mot rökning 2010 rökte över 20 procent av befolkningen i Finland, jämfört med dagens 13 procent.

Flera åtgärder har införts: cigaretter får inte vara synliga i butiker, återförsäljare måste betala en särskild avgift till staten, och skatten på tobaksprodukter har höjts kraftigt.

Målet är att befolkningen ska vara rökfri år 2030.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro