ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Finland vill skrota sommartiden – lyfter fram hälsoskäl

Björn Berglund · 30 Jan 2018
Uppdaterad 30 Jan 2018
Många finländare har fått nog av att ställa om klockan två gånger om året.

Många finländare har fått nog av att ställa om klockan två gånger om året. Foto: Marcus Ericsson/David Goldman/TT


Finland vill lägga ner sin sommartid. Men tidsomställning bestäms numera på EU-nivå och Finlands regering hoppas få med sig resten av EU-länderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Många finländare har tröttnat på att ställa om sina klockor två gånger om året, rapporterar Sveriges Radio. I november skrev  70 000 personer på en namninsamling i ett medborgarinitiativ för att skrota tidsomställningarna. Som skäl lyftes bland att fram att de kan vara farliga för hälsan.

I den finska riksdagen finns en majoritet för att lägga ner sommartiden, men initiativet avfärdades ändå. Finland kan nämligen inte slopa tidsomställningarna då dessa är fastslagna av EU-direktiv och en förändring måste beslutas av EU-kommissionen.

Finlands regering ska nu driva frågan på EU-nivå och hoppas vill att frågan ska utredas av kommissionen. Landets trafik- och kommunikationsminister Anne Berner skriver på Twitter att hon önskar att alla EU-länder ska följa Finlands exempel.

Frågan är dock om Finland får något gehör. Enligt en studie för EU-kommissionen 2014 var majoriteten av medlemsländerna nöjda med sommartiden, uppger Sveriges Radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro