ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Finländska domen upprör: Sex med 10-åring var inte våldtäkt

Filip Joelsson · 4 Maj 2018
Uppdaterad 4 Maj 2018
En man som hade sex med en 10-årig flicka i Finland döms inte till våldtäkt.

En man som hade sex med en 10-årig flicka i Finland döms inte till våldtäkt. Foto: Pixabay


En 22-årig finsk man som hade sex med en 10-årig flicka döms för sexuellt utnyttjande, men inte våldtäkt. Domen kritiseras av finska rättsexperter.

klar

Artikellänk är kopierad

En finsk man, vid tillfället 20 år gammal, hade sex med en 10-årig flicka på en gård vid ett höghuskomplex i en liten ort i finska Birkaland. Mannen dömdes för grovt sexuellt utnyttjande av barn i både tingsrätten och i hovrätten, men inte för våldtäkt. Både tings- och hovrätten ansåg att det inte gick att bevisa att mannen förgrep sig på 10-åringen med hjälp av våld skriver finska Yle. 

Vidare har det inte gått att bevisa att barnet sade ifrån, eller att flickan var i ett hjälplöst tillstånd.

Domen överklagades till högsta domstolen i Finland, men då instansen väljer att inte bevilja prövningstillstånd står hovrättens dom fast. Mannen döms inte för våldtäkt.

– Vi är tillbaka på 1700- eller 1800-talet i vårt resonemang. Då diskuterade man huruvida barn kunde vara föremål för våldtäkt, säger Terttu Utriainen, professor emerita i straffrätt vid Lapplands universitet, till Yle.

Enligt Ultrainen borde lagen i Finland ändras, och hon anser att Sverige är ett föregångsexempel. I Sverige döms den som har sex med ett barn per definition till våldtäkt.

– Vi borde ha en sådan lagstiftning att det inte ens är möjligt för ett litet barn att ge sitt samtycke till sex, säger Terttu Utriainen, till Yle.

Pia Sundell, verksamhetsledare på Barnavårdsföreingen i Finland, kallar beslutet tragiskt i en intervju med Yle.

– Det är tragiskt om det inte är möjligt att bevisa att ett barn blivit utsatt för våldtäkt. Barnet rättar sig långt efter den vuxnas vilja och förstår inte ens alltid vad det gör eller vilka konsekvenser det kan få, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro