ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Finn din egen plats i Andorra

Célia Pedroso · 1 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
I Andorra kan du välja mellan flera olika skidorter, bland annat Soldeu, Vallnord, Grand Valira, Pas de la Casa-Grau Roig, Ordino-Arcalis, Arinsal, Pal och La Rabassa.

I Andorra kan du välja mellan flera olika skidorter, bland annat Soldeu, Vallnord, Grand Valira, Pas de la Casa-Grau Roig, Ordino-Arcalis, Arinsal, Pal och La Rabassa.


klar

Artikellänk är kopierad

Det lilla landet Andorra, inklämt mellan Frankrike och Spanien högt upp i Pyrenéerna, är en idealisk plats för en vintersemester med familjen.Landet har inte bara det största området för skidåkning på den iberiska halvön, med bra snö och soligt väder, det är dessutom ett skatteparadis med mycket bra shopping. Särskilt kameror och parfym finns till bra priser. Förutom snö och shopping lockar gastronomin – med influenser från både Frankrike och Katalonien, samt många spa-anläggningar. Dessutom är priserna på liftkort överkomliga. Allt detta gör Andorra till ett attraktivt alternativ för en skidsemester i Europa.För skidåkare och snowboardfans gäller i första hand två destinationer i Andorra: Grand Valira, med 200 kilometer nedfarter, varav en gränsar till Frankrike; samt Vallnord, med 90 kilometer nedfarter. Pas de la Casa i Grand Valira är en av de populäraste destinationerna i Andorra. Tack vare sin höga höjd är det oftast bra förhållanden för skidåkning. Förra året firade Grand Valira 50-årsjubileum och det har växt enormt på senare år och har nu en länk till Porte des Neiges i Frankrike. Många affärer, restauranger, pistnära hotell och livligt nattliv har gjort orten till en favorit bland 20-åringarna. Om man söker en lugnare atmosfär är Grau Roig ett bra alternativ, en liten skid-ort som skiljer sig från betongarkitekturen hos många andra skidorter i landet. Det chica Hotel Grau Roig  ligger alldeles intill nedfarterna och här finns inte mycket annat än backen som konkurrerar om uppmärksamheten.Grau Roig ligger inte långt från Pas de la Casa, och är idealisk för skidåkare och brädåkare som ger sig ut i backen för första gången, breda nedfarter för nybörjare och en Mickey Snow Club bland träden.El Tarter-Soldeu har bäst boende för dem som vill sova nära backen och njuta av avslappnad after-ski, utan trängseln i Pas de la Casa. Grau Roig har tre hotell i olika prisklasser: The Hermitage (5 stjärnor), The Village och Sport Hotel (4-stjärniga), vars boende har tillgång till Sport Wellness Mountain Spa, ett enormt spa i fem våningar med varma pooler, varav en utomhus, med utsikt över nedfarterna.

4 andra tips om du tröttnar på utförsåkningen

Karl den storeEnligt legenden etablerades landet av kejsaren Karl den store 805 som tack till invånarna för deras insatser i kriget mot saracenerna. Ett monument till hans ära i byn Canillo påminner om Andorras roll i historien. Kyrka från 1000-taletKyrkan San Joan de Caselles i Canillo byggdes under sent 1000-tal i romansk stil. I ­om­rådet ligger även Meritxell Sanctuary tillägnat Andorras skyddshelgon och uppbyggt på 70-talet av arkitekten Ricardo Bofill.Känd restaurangOvanför skidstationen Canillo ligger en av landets mest kända restauranger – Roc de les ­Bruixes. Stämningen är fantastisk då man åker dit insvept i filtar i en skidlift, en speciell upplevelse. Köket tar vara på de bästa ­smakerna i Frankrike och ­Pyrenéerna med en modern touch.Bästa shoppingenEtt besök i huvudstaden Andorra la Vella är ett måste – här finns de största varuhusen och de bästa ­priserna.

klar

Artikellänk är kopierad

Célia Pedroso
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro