ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Finns porr där män blir dominerade och förnedrade”

Aron Andersson · 28 Jul 2013
Uppdaterad 29 Jul 2013
”Finns porr där män blir dominerade och förnedrade”

”Finns porr där män blir dominerade och förnedrade” Foto: Scanpix / Montage


Ung vänster öppnade för ett porrförbud, eftersom kvinnor är särskilt utsatta. Men förslaget möter kritik. Inom porren finns alla möjliga former av sex och kroppar representerade”, skriver Metros kolumnist Lisa Magnusson.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att Storbritanniens premiärminister David Cameron vill stoppa porr på nätet med hjälp av en ny lag öppnade Ung Vänster för en liknande utveckling i Sverige.

”Att titta på porr är ingen rättighet. Samhället har ett ansvar för att skydda kvinnan från en industri som bygger på utnyttjande och exploatering”, skrev Johanna Granbom, förbundsstyrelseledamot i Vänsterpartiets ungdomsorganisation på SVT Debatt.

Enligt henne är det största problemet med porren att den skapats utifrån männens perspektiv.

”Praktiskt taget all porr är gjord av och för män. En naturlig följd av det är att den skapar och återskapar en absurt skev och ojämlik bild av sex, där kvinnans roll är att bli dominerad och förnedrad, medan mannen är den som har initiativet och ska tillfredsställas”.

Men det är inte alla som håller med. Metros kolumnist Lisa Magnusson svarar nu på SVT Debatt:

”Jag förstår ärligt talat inte vad Johanna Granbom pratar om. Porren är sedan internets intåg för ett drygt decennium sedan en veritabel folkrörelse som rymmer allt mellan himmel och helvete”, skriver hon i sitt svar, och fortsätter:

”Visst finns det texter, bilder och filmer där kvinnor verkligen blir dominerade och förnedrade å det grövsta, men de är ju i sig bara en liten spegelskärva av allt människor redan har inom sig och tänder på. Det finns även hur mycket porr som helst där män blir dominerade och förnedrade, där de medverkande har ömsint jättejämställt sex, eller leker med könsroller, eller – för all del – dyrkar varandras fötter, plastar in varandra i gladpack, idkar älskog iförde gosedjurskostymer (den senare varianten är en subkultur som kallas furry fandom).”

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro