ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Finska stjärnskottet Alma: "Framgång är den bästa hämnden"

Gustaf Larsson · 16 Maj 2018
Uppdaterad 17 Maj 2018
"Det är inte någon svaghet, det är snarare en motivation. Varje dag känner jag mig mer och mer kraftfull", säger Alma om att hantera sina rädslor.

"Det är inte någon svaghet, det är snarare en motivation. Varje dag känner jag mig mer och mer kraftfull", säger Alma om att hantera sina rädslor. Foto: Alexandra Gavillet och Warner Music


Alma, Finlands senaste popunder, är just nu ute på en Europaturné. Senare i år släpps hennes debutalbum. "I princip alla kraftfulla kvinnor i världen inspirerar mig", säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Alma-Sofia Miettinen, eller Alma som hon kallar sig, kom femma i finländska “Idol” när hon var 17 år. I dag är hon 22 och har samarbetat med artister som Tove Lo och Dua Lipa. Utöver det har hon hyllats av Elton John. Men resan dit har inte varit enkel. I sjätteklass blev hon mobbad.

– Det påverkade definitivt mina tonår och även nu som vuxen, det var en väldigt hård resa att gå igenom. Det gjorde mig dock mycket starkare än vad jag någonsin skulle vara annars. Men det var hemskt, jag vill inte att någon ska gå igenom det jag gjorde.

Vad har det gjort med dig som människa?

– Jag tror att min karriär säger allt jag kan säga till de som mobbade mig. De kunde inte bryta ner mig, hur hemska de än var. Jag är stolt över den jag är i dag, framgång är den bästa hämnden.

Alma växte upp på den finländska landsbygden. Hennes bakgård var, säger hon, bokstavligt talat en skog.

– Det var fantastiskt att växa upp så, jag älskade det! Eftersom jag var ett väldigt aktivt barn – på gott och ont – tog jag varje chans jag fick att springa ut i skogen och leka.

Efter medverkan i “Idol” la hon artistlocket på i några år. Sedan fick hon upp intresset igen och karriären tog snabbt fart, bland annat efter en hyllning av Elton John.

– Det var galet, han gillar min musik verkar det som. Han hittade min första låt som jag någonsin släppt och nämnde den i radio. Det var också första gången som mina föräldrar tog min karriär på allvar. ”Elton John, det är otroligt”, sa de. Han är ju en legend.

Alma berättar att hon främst hämtar inspiration från sin mamma: ”Hon är den starkaste jag vet”. Foto: Alexandra Gavillet
Alma berättar att hon främst hämtar inspiration från sin mamma: ”Hon är den starkaste jag vet”. Foto: Alexandra Gavillet

Var hittar du din inspiration?

– Min mamma är den första jag tänker på, hon är den starkaste jag vet. Hon har alltid sagt att jag kan vara det jag vill, göra vad jag vill och klä mig hur jag vill. Musikmässigt ser jag upp till Amy Winehouse, hon är fantastisk. Sen måste jag säga Finlands senaste president Tarja Halonen, hon är badass. Att hon kunde leda hela landet på det sätt hon gjorde har fått mig att sikta högre. Men i princip alla kraftfulla kvinnor i världen inspirerar mig.

På tal om det, du är god vän med Zara Larsson. Berätta om det!

– Hon är den finaste någonsin. Jag träffade Zara i Berlin första gången, vi var på en gala och hängde hela kvällen. Sedan dess har vi träffats flera gånger på festivaler och spelningar. Det är så många artister som är äldre i vår bransch, så att ha någon i samma ålder som man kan prata om hur det är att göra det vi gör är otroligt skönt.

I en tidigare intervju har du sagt att du är en väldigt rädd person. Hur kommer det sig?

– Det har dels att göra med att jag var mobbad, men även att mina föräldrar var svårt sjuka. Det har bidragit till att jag har varit rädd för många saker. Men det gör mig också till en starkare artist, jag har hela tiden varit tvungen att kämpa mig igenom allt.

Är du fortfarande rädd?

– Ja, för många saker. Men det påverkar inte mig så mycket, jag kan göra vad jag vill. Det är inte någon svaghet, det är snarare en motivation. Varje dag känner jag mig mer och mer kraftfull.

pil
Alma besöker Sverige

Namn: Alma-Sofia MiettinenÅlder: 22 årGör: ArtistAktuell med: En Europaturné där hon besöker Debaser i Stockholm den 30 maj och festivalen Queens of pop i sommar. Senare i år kommer även hennes debutalbum.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro