ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Finskola versus friskola

Katarina Arnstad Elmblad · 20 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Olivia Holmberg, 17, blir inte stressad av de höga intagningspoängen på Kungsholmens gymnasium. Viktor Norstad Skott, 16, gillar de annorlunda delarna i hans utbildning på friskolan Jensen Gymnasium, som mental träning.

Olivia Holmberg, 17, blir inte stressad av de höga intagningspoängen på Kungsholmens gymnasium. Viktor Norstad Skott, 16, gillar de annorlunda delarna i hans utbildning på friskolan Jensen Gymnasium, som mental träning. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Anrikt kommunalt statusgymnasium eller nytänkande trendig friskola, vilket är bäst för framtiden? Metro träffade ”finskole”-eleven Olivia Holmberg, 17, och friskoleeleven Viktor Norstad Skott för att ta reda på för- och nackdelarna.

Olivia Holmberg, 17, går i en av de attraktivaste gymnasieskolorna i Stockholms stad, Kungsholmens musikgymnasium, där intagningspoängen är bland de högsta.Olivia, som älskar musik och har sjungit i körer i hela sitt liv, har valt programmet ”Samkör”.

Hon trivs utmärkt med både kompisarna på skolan och lärarna som är väldigt engagerade.– Man får en bra utbildning, säger Olivia.

De som söker har mycket bra betyg och studiemotivationen på skolan är hög.– Kraven är höga men jag ser att eleverna är väldigt nöjda med att ambitionen är hög, säger Olivia som sökte Kungsholmens musikgymnasium av flera skäl, dels för att hon fick en möjlighet att varva ”vanliga” studier med sitt stora intresse musik, dels för att hon ville plugga på en skola med en positiv studieanda.

Hon ser ingen negativ stress på grund av de höga intagningspoängen, tvärtom tror hon att de triggar bättre studieresultat.– Det blir som en tävling, det i sig bidrar till att man orkar mer, säger Olivia som tror att det är positivt för henne i framtiden att ha valt att gå i en skola med gott rykte. För Viktor Norstad Skott, 16, var det viktigt att välja ett gymnasium där kompisarna gick. Därför valde han friskolan Jensen gymnasium södra i Stockholm.Han trivs bra med pedagogiken och med att eleverna bara går i skolan halva dagarna.– Sedan tycker jag att det är bra att vi får matkort så att vi kan gå på restaurang och äta, säger Viktor.

Men det är inte bara kortare skoldagar och schysst mat som fått Viktor att välja friskolan vid Vintertullen på Södermalm där han pluggar samhällsvetenskapligt program.– Det är en bred utbildning, efter att ha gått ut här om tre år känner jag att jag kan bli i stort sett vad som helst, säger Viktor som ännu inte bestämt sig för om han ska studera vidare för att  bli polis eller präst. Bägge yrkena lockar honom.Han gillar Jensen för att lärarna är bra.– De vet vad de snackar om, säger Viktor som talar varmt om skolans pedagogiska promenader där elever och lärare är ute och går och samtidigt diskuterar olika teman.– Och det är bra att vi har mental träning på schemat, säger Viktor.

Därför blir kraven höga

HÖGA BETYG. Till Kungsholmens gymnasium söker elever med höga betyg som gillar att plugga hårt.

Majoriteten av dem som söker kommer från kommunala skolor och friskolor med internationell inriktning.

Till friskolor söker många elever för dess annorlunda pedagogik med fokus på bland annat fysisk och mental träning.

Det är mycket höga intag­ningspoäng för att bli antagen till Kungsholmens gymnasium. Finns det någon fara med att de höga poängen hetsar ungdomarna?– Det är förknippat med en viss stress när man går till en skola som har höga intagningspoäng, men det är inte vi som ställer höga krav på eleverna. Det är eleverna som ställer krav på sig själva. De är vana vid en klass där de varit bland de duktigaste. Men när de kommer hit märker de att alla är jätteduktiga. Plötsligt är man inte bäst längre, plötsligt är alla bäst, säger Mia Ekstrand, studie- och yrkesvägledare på Kungsholmens gymnasium.

Är det bra eller dåligt med kraven?– Det finns både för- och nackdelar med att det blir lite av en tävling. Man rycks med och presterar ofta väldigt bra i en miljö där alla är studiemotiverade.

Vilken skola är bäst att kunna visa upp på sitt cv?– Det spelar nog inte så stor roll.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro