ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fint men ojämnt nytt nöjestempel

Jonas Cramby · 25 Jan 2013
Uppdaterad 8 Dec 2016

Metros krogrecensent tycker att den kulinariska matresan börjar bra. Men en tacorätt ställer sedan till det rejält.

klar

Artikellänk är kopierad

Fint men ojämnt nytt nöjestempel
Fint men ojämnt nytt nöjestempel
Nosh & chow – Norrlandsgatan 24. Fint, men ännu ojämnt, på Bernsgängets nya nöjestempel.
Nosh & chow – Norrlandsgatan 24. Fint, men ännu ojämnt, på Bernsgängets nya nöjestempel.

T rots att de första delarna av Bernsgruppens nya nöjestempel Nosh & Chow bara har varit öppna i ett par veckor känns det redan som om det uppfanns en berömd drink här på 30-talet eller att Graham Greene skrev åtminstone en novellsamling i baren under kalla kriget. Bakom den perfekt färdigpatinerade inredningen står den katalanske arkitekten Lázaro Rosa Violán – känd för sina maxi- malistiska kroginredningar för till exempel Boca Grande och Big Fish i Barcelona. Även Nosh & Chow är snyggt, genomtänkt och har det där sinnesutvidgande lilla extra, som om Stockholms självförtroende just blev lite större.

Men även om det känns som om själva krogen legat på Norrlandsgatan sedan alltid, så lider köket ännu av en del barnsjukdomar.

Menyn består av fyra föränderliga teman – just nu Sydostasien, Karelen, Nordamerika och Nordafrika – och genom att hoppa fritt mellan dessa ska man också kunna ge sig ut på, som det heter, en kulinarisk resa runt världen.

Vi inleder med en karelsk blini med rökt renkött som är riktigt bra. Boveteplätten är tjock som en amerikansk pannkaka och underbart mjuk och smörig mot renens sträva sälta. Gott! Även den mexikanska grillade majsen smakar gott och genuint – även om en enkel majskolv på pinne kanske passar bättre i en brassestol på landet än i en knarrig läderfåtölj ett stenkast från Stureplan?

Att Bernskockarna är bra på asiatiskt är ingen överraskning och följaktligen smakar det pepparstekta ankbröstet med claypotris helt okej. Det är egentligen först när vi får in våra tacos crujientes som vår kväll går från småtrevlig kulinarisk rundresa till en sista-minuten-charter. Tacosarna är nämligen direkt dåliga. Högrevs-chilin är besk och den friterade vetetortillan är torr, tråkig och splittras till atomer bara man funderar på att ta ett bett. Till crispy tacos använder man traditionellt majstortillas – och Nosh & Chows vetevariant ger mig ingen anledning att revidera den uppfattningen.

Till dessert äter vi en skål churros med chokladsås som visserligen är god men av någon anledning kladdas ihop med en omotiverad klick vaniljglass. Även de flamberade crêpsen med karamelliserade äpplen saknar den finess och lätthet på hand som omgivningarna ändå kräver.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro