ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fisande kor fick lada att explodera

Gustaf Eriksson · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014
Fisande kor fick ladugård att explodera

Fisande kor fick ladugård att explodera Foto: TT


Korna åt och åt – och fes och fes. Till slut blev konsekvenserna ödesdigra. Metangasen som korna bokstavligt talat släppte ifrån sig hade förvandlat ladugården till en bomb – som exploderade.

klar

Artikellänk är kopierad

En kan väl förmoda att dagen på bondgården i tyska Rasdorf började precis som vanligt. De 90 korna åt hö, idisslade, råmade och åt lite mer. Sedan upprepades den proceduren. Med viss regelbundenhet släppte sig dessutom korna. 

Det som kommer ut ur kossorna är den mycket lömska gasen metan. Gasen är helt luktfri, och mycket lättantändlig. En enda ko kan producera så mycket som en halv kubikmeter metan på ett dygn. Det är en förmåga som fick dramatiska konsekvenser i Rasdorf, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

På grund av den dåliga ventilationen i ladan förvandlade kossorna så sakteliga byggnaden till en gasbomb. När ladugårdsluften hade mättats av gas fick en ko en behandling med en elektrisk massageapparat. 

Av någon anledning gav apparaten från sig en gnista, som fick ladan att explodera så att taket lyfte. Det hela slutade dock rätt så bra. En ska ha blivit brännskadad på ryggen.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro