ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fiskarna tvingar ner ljudvolymen

Tina Sayed Nestius · 29 Jul 2013
Uppdaterad 29 Jul 2013

Nattklubben Gamleport i Göteborg måste ta bättre hand om sina akvariefiskar. Framför allt måste nattklubbens volym sänkas, uppger länsstyrelsen i ett beslut.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Gamleport i Göteborg har tre akvarier med fiskar – men fiskar trivs inte i nattklubbsmiljö, påpekar länsstyrelsen. Därför måste nattklubben se till att fiskarna får daglig tillsyn och framför allt sänka ljudnivåerna från tidigare uppmätta 100 decibel till mer acceptabla 65 decibel.

Tidigare i år genomförde länsstyrelsen i Västra Götaland en kontroll av nattklubben och dess akvarier. Förutom att ljudnivåerna är skadliga för fiskarna påpekar länsstyrelsen i sitt beslut att akvarierna inte var lämpliga för just de fiskarna – de var helt enkelt för små. Ett långsmalt akvarium bakom baren, med ett djup på 30 centimeter och en höjd av 26 centimeter innehöll ciklider.

"Ciklider är dessutom revirhävdande fiskar som behöver stora ytor per fisk. I en begränsad miljö innebär detta att dominanta individer kan ta över hela akvariet och lågrankade fiskar endast tillbringar sin tid med att komma undan. Detta är inte acceptabelt", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Nattklubben Gamleport har i sitt svar till länsstyrelsen gått med på att ändra fiskbeståndet i akvariet bakom baren – men menar att ljudnivåerna, som mätts på dansgolvet, är olika i lokalerna.

" Det stämmer att Miljöförvaltningen har gjort ljudmätningar hos oss, men de har inte gjort det i de rum där akvarierna finns, det är helt irrelevant att ta ett värde på dansgolvet och applicera det i ett rum där både två och tre rum finns emellan", skriver de i sitt svar till Länsstyrelsen. 

Om en månad ska Gamleport lämna in en bullermätning som gjorts i anslutning till samtliga akvarier under tiden som nattklubben haft öppet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Sayed Nestius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro