ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fisken du äter fraktas tur och retur till Kina

· 30 Jul 2015
Uppdaterad 30 Jul 2015
Torkfilén har varit ute på en resa.

Torkfilén har varit ute på en resa. Foto: Produktbild/Alamy


Torsk som fiskas upp i Barents hav skeppas till Kina för att fileas. Sedan tillbaka igen för att hamna i frysdiskar i Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Torsk är den näst vanligaste matfisken i Sverige. Något som alla konsumenter inte tänker på är fiskens resa till butiker och storkök. I princip all atlanttorsk som svenskarna konsumerar har varit ute på långa resor.

Ungefär hälften har varit hela vägen till Kina och tillbaka. Bland annat Findus filear torsken i Kina.

– En av fördelarna vi har i Kina i dag är att det finns väldigt mycket kompetens runt att filea för hand, så vi kan få fram en väldigt högkvalitativ produkt. Man får ut så mycket större del av fisken som kommer konsumenterna till godo och det gynnar den totala försörjningskedjan, säger Henrik Hjalmarsson, vd på Findus, till SVT Nyheter.

►LÄS MER: Så märks klimatförändringarna hos dig: "Kommer stå till knäna i vatten"

Att transportera fisken tur och retur till Kina tar nästan tre månader. Dieseldrivna kylsystem håller fisken djupfryst, elen till de kinesiska fabrikerna kommer från kolkraftverk. Det bidrar till ökade koldioxidutsläpp, rapporterar SVT. Ur klimatsynpunkt är det bättre att filea fisken närmare fisket och konsumenterna, menar forskare.

Det är inte bara Findus torsk som åker på resor. Icas torsk fileas i Norge, men den packas i Tjeckien. Änglamarks torsk fileas i Litauen och Coops torsk i Sverige eller Polen, enligt SVT.

►LÄS MER: Svenskarnas klimatavtryck ökar – kött är största boven

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro