ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fisken tar plats på julbordet

Hanna Göransson · 8 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

De regionala skillnaderna i julmatstraditioner har minskat

klar

Artikellänk är kopierad

JULGÄDDA. Fisk eller kött på julbordet? Förr i tiden var det bostadsorten som avgjorde vilken julmat som serverades till jul. I dag äter vi i stort sett samma mat från norr till söder. Utbudet har blivit mer och mer likriktat. – På kusten, i både Blekinge skärgård och Roslagen, hade man julgädda i stället för julskinka på julbordet, säger Jan-Öjvind Swahn, professor emeritus i etnologi och författare till ”Den svenska julboken”.

På Österlen åt man mycket ål till jul och i nordvästra Skåne serverades långkål. I dag köper vi mer färdiglagat och halvfabrikat vilket har likriktat utbudet över landet. Enligt Jan-Öjvind Swahn kan man se en tendens med mindre regionala skillnader på julborden. Ett av de nyare inslagen på julbordet är kalkon. Den traditionen kommer från USA och England. Den mat som vi i dag anser höra hemma på julbordet som fläsk och korv var böndernas festmat. På de skånska slotten konsumerades hummer och kaviar.

Först efter första världskriget började vi äta julmat på krogen. I början av 1920-talet dök det upp en annons om att äta julbord på en restaurang i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro