ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fiskfrosseri kan ge män slaganfall

TT · 11 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Män som äter mycket fisk löper ökad risk att drabbas av slaganfall.Detta överraskande resultat presenteras av en svensk forskargrupp i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Nutrition.– Det hade vi inte trott. Hypotesen var att fettsyrorna i fisken skulle ha en skyddseffekt mot blodproppsrisken, säger dietist Maria Wennberg vid institutionen för yrkes- och miljömedicin, Umeå universitet. Forskarna har även trott att personer med hög nivå av miljögiftet kvicksilver i blodet skulle löpa större risk att drabbas av slaganfall eller stroke.Den enda grupp som stack ut var män som åt fisk mer än två gånger i veckan. De drabbades oftare än andra av slaganfall. Detta gällde även sedan man säkrat för kända riskfaktorer som diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol, övervikt och rökning.– Vi har frågat oss om det kan bero på slumpen eller om det kan vara något annat miljögift i fisken än kvicksilvret som ökar risken för stroke, säger Maria Wennberg till TT. Motsatt tendensHos kvinnor med hög fiskkonsumtion syntes ingen förhöjd risk, snarare var tendensen den motsatta. Detta kan möjligen enligt forskarna bero på en skillnad i livsstil.– Kvinnor som äter fisk kanske gör det som en del i en hälsosam livsstil men män kanske inte fungerar på samma sätt, säger hon. Eftersom livsstilsfaktorer som grönsaksintag, motionsvanor och alkoholvanor inte kontrollerats skulle detta kunna vara en möjlig förklaring, tror Maria Wennberg.

Att fisk är nyttig mat även för män är hon fortfarande övertygad om.– Man vill ju absolut inte att detta ska få till effekt att män slutar äta fisk. Vi tror att skyddseffekterna mot exempelvis hjärtinfarkt är större än den eventuella risken för stroke, säger hon. Omkring 1 100 personer i Norrland ingick i studien.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro