ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fitness är ute – nu är det wellness som gäller

Petra Axlund · 28 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

På gymkedjorna kan man se en tydlig trend. Att träna för att må bra blir allt viktigare, att se bra ut är mer en bonus.– Allt fler vill ha roligt samtidigt som de kommer i form, säger Camilla Wikström, produktchef på World Class. Ett nytt år har precis börjat och det finns många nyårslöften som väntar på att bli brutna. Ett av dem är förhoppningsvis inte det om att börja träna. I år är trenden att träna för att må bra. Det är träning för välmående och att ha roligt som är i fokus. – Våra dansklasser växer sig starkare, och det tror jag beror på att folk inte längre vill slita för att bli snygga utan att de vill ha roligt under tiden de kommer i form, säger Camilla Wikström.

En annan nyhet på World Class är Booty Express, ett pass som helt inriktar sig på rumpa och ben. Perfekt för dem som strävar efter att bli lika bootylicious som sångerskan Beyoncé.– Klassen fokuserar på styrka i den nedre delen av kroppen, men även balans och smidighet, säger hon.

Just funktionell träning är en tydlig trend på samtliga gymkedjor. På Sats satsar man på detta i form av nyheten pilatesboll, det vill säga ett pass där man tränar på en pilatesboll och koncentrerar sig på styrka, rörlighet och kroppskontroll.

Även på Sats märks trenden tydligt. – På 80- och 90-talen var vi mer utseendefixerade än i dag, och det är en sund utveckling, säger Staffan Perman, gruppträningsansvarig på Sats.

På Friskis & Svettis har det alltid handlat om att ha roligt. Även här hakar man på trender som funktionell träning och danspass, men den traditionella Friskisgympan håller i sig även i år. – Oavsett om man är ute efter fitness eller wellness gör vi det här med ett leende, säger Stig Rubinson, tillförordnad generalsekreterare för Friskis & Svettis.

Till gymmens stora glädje verkar även tillströmningen av folk som köper gymkort öka. Träna-hemma-trenden får alltså stryka på foten. – Att träna hemma är nog lättare sagt än gjort, och tittar man i backspegeln kommer de som gick till träningslokalen att vara de som behöll leendet på sina läppar, säger Stig Rubinson.

Camilla Wikström på World Class håller med. – Människor är flockdjur och lata av naturen. Vi behöver något som lockar och inspirerar oss till den där träningsstunden för oss själva mitt i all vardagshets.

Din egen kropp det bästa träningsredskapet

FUNKTIONELL TRÄNING. Tillhör du dem som känner dig lite vilsen i gymmets maskindjungel? Då heter lösningen på dina problem funktionell träning.

Träningen är egentligen ingen nyhet, men det är fortfarande många som inte riktigt vet vad det innebär. Lite förenklat kan man säga att det är träning eller snarare rörelser som kroppen har nytta av i vardagen. Tänk funktion i stället för enstaka muskler. – Det enda man egentligen behöver är sin egen kropp, men redskap som viktplattor eller hantlar för yttre motstånd, gummiband, bollar och stabilitetsrullar kan man också använda, säger Magnus Ringberg, legitimerad sjukgymnast och författare.

Fördelen med funktionell träning jämfört med styrketräning i maskiner är just det att man inte enbart tränar en muskelgrupp. På så sätt blir kroppen bättre på att klara av vardagens belastningar. – I stället för att tvinga kroppen att arbeta i ett onaturligt rörelsemönster får den göra rörelser som den är gjord för. Våra muskler är till för att arbeta tillsammans, säger han.– Visst kan styrketräningsmaskiner vara bra ibland. Men en viktig del är att träna tredimensionellt, och där finns det tyvärr begränsningar i vissa maskiner.

Vem som helst kan träna funktionell träning, och är man osäker är Magnus Ringbergs bok ”Funktionell träning” bra. – Det kan vara en bra idé att jobba med en tränare eller sjukgymnast så att man får hjälp att ta reda på vad man behöver fokusera på. Man ska stärka det svaga, töja det stela och balansera obalanser.

klar

Artikellänk är kopierad

Petra Axlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro