ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fittjadom kommer överklagas – mobiler från misstänkta gruppvåldtäkten undersöks i Tyskland

Karl Enn Henricsson · 4 Jan 2018
Uppdaterad 4 Jan 2018
Åklagaren i Fittjafallet kommer att överklaga tingsrättens dom.

Åklagaren i Fittjafallet kommer att överklaga tingsrättens dom. Foto: Privat


Åklagaren kommer att överklaga de friande domarna i Fittjafallet där fem män stod åtalade för inblandning i den misstänkta gruppvåldtäkten. Samtidigt undersöker experter i Tyskland två mobiltelefoner i jakten på eventuell film från händelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan i september kunde Metro avslöja att tio män misstänktes för en gruppvåldtäkt i Fittja den 14 augusti 2016. Tre män åtalades för grov våldtäkt, och två män för medhjälp till grov våldtäkt. De sistnämnda ska ha skrattat och filmat delar av händelsen, enligt åtalet. Men samtliga fem män friades helt, och männen har hela tiden nekat till brott.

Nu meddelar åklagare Markus Hankkio att han kommer att överklaga de friande domarna.

– Jag överklagar förmodligen i morgon fredag. Jag kommer att begära anstånd med att ange grunder och bevisning eftersom det pågår undersökning av två mobiltelefoner som finns i beslag sedan tidigare, säger han.

Polisen har tidigare försökt att få fram eventuell film från händelse utan att lyckas.

– Men nu har tekniken kommit i kapp i Tyskland för att man eventuellt ska kunna komma in i telefonerna, och därför har man skickat dem dit. Undersökningen kommer ta omkring fyra veckor, säger Markus Hankkio.

I ett pressmeddelande från tingsrätten beskrev den ansvariga domaren, chefsrådmannen Erica Hemtke, de friande domarna så här:

”Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning”.

Polisens utredning är enligt flera experter bristfälligt och har även anmälts till justitieombudsmannen (JO). Även Erica Hemtke har sagt att polisutredningen lider av bristfällig dokumentation.

Kvinnans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, har tidigare beskrivit fallet som det värsta hon har jobbat med på 26 år.

”Domen är en skam för vårt rättssystem. Inga förövare ska komma undan en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt”, skrev hon i en kommentar efter domen.

Efter de friande domarna har kvinnan som ska ha utsatts för våldtäkten fått stort stöd från allmänheten. Över 100 000 personer har skrivit på namninsamlingen ”Vi står bakom kvinnan i Fittja” som syftar till att få igenom en lagförändring.

Elisabeth Massi Fritz skriver i en kommentar till Metro att hon tänker överklaga domen i nästa vecka:

”Jag är nöjd med att åklagaren också ska överklaga domen. Jag är även nöjd med att telefonerna ska undersökas.  Jag vill dock understryka att jag under en längre tid även innan huvudförhandlingen i Tingsrätten begärt att åklagaren ska komplettera utredningen med att tömma de beslagtagna telefonerna som inte tidigare har tömts. Åklagaren har meddelat att telefonerna sedan en kort tid tillbaka har skickats till Tyskland för tömning. Jag hoppas förstås att vi ska kunna få den film som kan komma att visa en gruppvåldtäkt på min klient. Även om vi inte får en film anser jag att hovrätten förstås ska pröva bevisningen i målet. Jag kommer även komplettera bevisningen på en del andra punkter.”

Här tackar kvinnan för allt stöd:

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro