ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Fittjafallet drivs vidare till hovrätt – utan åklagare

David Peterson, Karl Enn Henricsson · 28 Jun 2018
Uppdaterad 28 Jun 2018
Kvinnan har anmält att hon gruppvåldtogs i ett trapphus i Fittja.

Kvinnan har anmält att hon gruppvåldtogs i ett trapphus i Fittja. Foto: Polisen/Pressbild


Det blir en ny rättegång i Fittjafallet trots att åklagaren dragit tillbaka överklagan. Kvinnan och hennes målsägarbiträde har valt att själva driva fallet i hovrätten. "Min klient såg den friande domen som ett svek," skriver målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz.

klar

Artikellänk är kopierad

Männen som misstänktes för gruppvåldtäkten i Fittja friades av tingsrätten i vintras. Åklagaren överklagade domen men drog sedan tillbaka sitt överklagande. Nu väljer kvinnan och hennes målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz att själva driva fallet vidare till hovrätten.

”Vi är fullt medvetna om att det kommer bli en rejäl uppförsbacke och det är ett svårt mål, men å andra sidan är majoriteten av våldtäkter svåra”, skriver Massi Fritz i ett mejl till Metro.

Hon skriver också att det finns nytt bevismaterial som de kommer att presentera för hovrätten. Men de vill även att bevisningen som fanns i tingsrätten ska prövas på nytt.

De tre männen som åtalades för grov våldtäkt har erkänt att de haft sex med kvinnan, men i förhör sagt att det inte handlat om en våldtäkt och de har hela tiden nekat till brott.

Massi Fritz skriver att kvinnan såg den friande domen som ett svek.

”Hon förstår att domstol och åklagare har sina olika roller men hon tycker inte att hon har fått en rättvis prövning. Att jag som hennes målsägandebiträde skulle svika henne kommer inte på tal”.

Om hovrätten landar i samma beslut som tingsrätten blir kvinnan själv skyldig att betala rättegångskostnader.

”Finns det risker för att min klient  kan komma att stå för rättegångskostnader kommer det bli en ny insamling. Min klient har svenska folket med sig som tidigare visat stort stöd för henne och det är hon evigt tacksam för. Ett stöd som har gjort att hon orkat kämpa i sin vardag. En vardag som består av ett stort lidande och trauma,” skriver Massi Fritz i mejlet.

pil
Fittjafallet

14 augusti 2016: En kvinna i 30-årsåldern anmäler att hon utsatts för en gruppvåldtäkt i Fittja.

Hösten/vintern 2016: Sperma som säkrats på kvinnans kropp analyseras vid NFC, Nationellt forensiskt centrum, och kan matchas mot tre misstänkta gärningsmän – nu 19, 21 och 23 år gamla.

16 juni 2017: De tre männen häktas misstänkta för grov våldtäkt.

Sommaren 2017: Hela tio män misstänks formellt för inblandning i våldtäkten.

10 november 2017: De tre häktade männen åtalas för grov våldtäkt. En 22-årig man och en 29-årig man åtalas för medhjälp till grov våldtäkt.

19 december 2017: Männen frias av tingsrätten.

Källa:  

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Karl Enn Henricsson
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro