ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fixa billig collegeutbildning

Karl Eder · 18 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Karl Eder


Påbörja utbildningen på community college

klar

Artikellänk är kopierad

Många drömmer om att få studera i USA – få har de ekonomiska möjligheterna: Den genomsnittliga årsavgiften för privata amerikanska universitet ligger på motsvarande omkring 150 000 kronor.

Ett alternativ är att påbörja sin utbildning på ett statligt finansierat community college, för att efter två år byta och ta en bachelor’s degree (kandidatexamen) på ett mer prestigefyllt universitet. På det sättet kan man spara hundratusentals kronor.

SOM KOMVUX Svenska Viola Cao går första året på Bunker Hill Community College i Boston, där hon läser för att så småningom kunna ta en sjuksköterskeexamen på ett universitet i Kalifornien. – Man skulle kunna jämföra studierna här med komvux, säger hon. I USA är det ganska vanligt att man tar sig in på universitetet via ett community college. Det handlar förstås mycket om kostnaden, men klasserna är dessutom mycket mindre än på vanliga universitet. Lärarna har bättre kontakt med sina studenter, och alla har en chans att vara med i diskussionerna.

RESULTAT AVGÖR På Bunker Hill ligger årsavgiften på motsvarande drygt 50 ooo kronor. Antagningen baseras på gymnasiebetyg, och när man väl kommit in får man göra ett diagnostiskt prov i matematik och engelska. Resultaten därifrån avgör sedan vilken nivå man hamnar på. – Efter att ha tagit en så kallad associate degree kan man ansöka om överföring till vilket universitet man vill. Här baseras antagningen på medelbetyget från åren på community college, ett personligt brev och lärarrekommendationer. – Det finns olika kurssammansättningar för de olika universitetsutbildningarna, säger Viola. Det finns ett slags stege av kurser som man måste ha klarat av innan man kan byta. Men man kan själv bestämma när man vill läsa vad och hur lång tid man vill ta på sig. Jag har till exempel lagt upp det så att jag läser de lite enklare kurserna första året. På det sättet hinner jag vänja mig vid språket och livet i Boston innan jag måste ta mig an de tyngre kurserna. Viola trivs i det nya landet, men efter fyra år i USA är hon övertygad om att hon kommer att återvända hem.   

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Eder
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro