ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fixa lyxmackor till picknick i solen

Emma Björkman · 19 Jul 2014
Uppdaterad 19 Jul 2014

Smörgåsar är den perfekta picknickmaten – de kan göras hur matiga som helst och ätas med händerna. Metros krogskribent Jonas Cramby bjuder på två av sina bästa smörgås­recept och ett frasigt tilltugg från sin nya bok Mackor”.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby med en Bo tai chanh banh mi. Många undviker de kolhydrater som finns ibland annat bröd men den linjen följer inte han. ”Jag tycker att det är provocerande att det har blivit något provocerande med att äta bröd. Även sådana som käkar så har väl en fuskdag och då kan de äta mackor.”
Jonas Cramby med en Bo tai chanh banh mi. Många undviker de kolhydrater som finns ibland annat bröd men den linjen följer inte han. ”Jag tycker att det är provocerande att det har blivit något provocerande med att äta bröd. Även sådana som käkar så har väl en fuskdag och då kan de äta mackor.”Foto: Gustav Gräll

”Nu vill jag inte överdriva smörgåsens betydelse, men det finns nästan en existentiell dimension i en riktigt välkomponerad macka”. Så skriver Jonas Cramby i inledningen till sin nya bok ”Mackor”.

– Grundstenen när man ska göra en macka är att lägga ned samma möda på den som på vanlig mat. Man måste släppa tänket att en macka är något man brer ­direkt i kylskåpet utan tänka att man kan bjuda på mackor på en middag. En god matmacka med pommes till blir alla glada av, säger han.

Jonas Cramby står i sitt kök och gör i ordning smörgåsen Bo tai chanh banh mi. Hunden Naomi tittar längtansfullt när han tar fram skålen med den tunt skivade, råa oxfilén som legat i marinad.

”Mackor” kom till på samma sätt som hans två tidigare alster ”Texmex från grunden” och ”Texas BBQ” – han har ätit goda saker utomlands, inte hittat deras motsvarighet i Sverige utan i stället experimenterat fram recept och publicerat på sin blogg. De har sedan samlats i en bok.

– En del recept har jag hittat på själv, andra är varianter på klassiker.

Jonas Cramby är ett fan av att laga sin mat från grunden. Samma sak gäller med mackorna.

– Det är för att det blir godare då. Jag har med recept på ost, senap och ketchup bland annat så om man vill kan man göra allt själv men man kan också köpa mycket. Det viktigaste är att göra brödet själv tycker jag, säger han.

En matsäck med utländska smaker

Bo tai chanh banh mi

4 personer

• 2 banh mi-baguetter,

• 800 g oxfilé av god kvalitet

• salta jordnötter

• 6 schalottenlökar

• 1 knippe koriander

• 1 knippe mynta

• 1 knippe thaibasilika 

• räkchips

• ev maggi (sellerisoja) 

• majonnäs

• jordnötsolja eller annan frityrvänlig olja 

• smör

• salt

Limemarinad

• 4 lime

• 1 dl fisksås

• 4 msk palmsocker (eller vanligt)

• 3 vitlöksklyftor

• 1 msk riven ingefära 

• 1–2 thaichili

1. Lägg oxfilén i frysen minst en timme. Gör sedan marinaden genom att blanda pressad limesaft, fisksås, socker, pressad vitlök, ingefära och finskivad chili tills sockret lösts upp. Ta ut -köttet och skiva, mot fibrerna, det tunnaste du bara kan. Häll över tre fjärdedelar av marinaden och låt dra 15 minuter. 

2. Förbered tillbehören genom att krossa jordnötterna grovt i en mortel. Skiva löken tunt. Värm oljan till 135 grader och fritera sedan -löken tills den börjar få färg, 5–10 minuter. Ta upp löken, höj värmen till cirka 180 grader och fritera den sedan rostad lök-frasig ett par sekunder. Salta och låt rinna av på papper.

3. Dags att montera mackan! Gröp ur bröden och, om de är kalla, frasa till dem en stund i ugnen. Smöra botten och grunda med snuskigt mycket av de färska kryddorna. Lägg på köttet, som du låtit rinna av lite, och toppa med mer örter, lite av den sparade marinaden, krossade jordnötter, friterad schalottenlök, krossade räkchips, eventuellt maggi, kanske ännu mer chili och majonnäs. Lägg snabbt som ögat på toppbrödet och servera.

Chifles

”Dessa sydamerikanska tilltugg är härligt frasiga och smakar som någonting mellan vanliga potatischips och -bananchips.”

2 personer

• 1 matbanan 

• matolja till fritering 

• salt

1. Skala matbananen genom att skära skalet i sektioner och -sedan pilla loss bitarna. Skär långa tunna skivor av bananen på längden med en mandolin eller potatisskalare. Värm upp oljan till 180 grader och fritera bananerna cirka 5 minuter, tills de är gyllengula och frasiga. Låt rinna av på ett papper. Salta. Ät omedelbart.

Lager på lager

Muffuletta

1–4 personer

• 1 sicilian loaf

• 100 g sopressa

• 150 g provoloneost

• 100 g mortadella

• Giardiniera

• 1⁄4 (ca 200 g) blomkål

• 1 liten morot

• 1 liten selleristjälk

• 1 msk extra virgin olivolja 

• 1⁄2 tsk torkad oregano

• 1⁄2 tsk torkad timjan 

• 3 msk vatten

• 1 1⁄2 dl gröna oliver 

• 1⁄2 dl svarta oliver

• 2 msk inlagd röd chili 

• 1 msk finhackad bladpersilja

• 1 msk rödvinsvinäger 

• salt och svartpeppar

1. Finhacka blomkål, morot och selleri och lägg i en kastrull med olja, oregano, timjan och vatten. Koka på medelvärme tills grönsakerna precis mjuknat, cirka 10 minuter. Låt svalna. Finhacka oliver och chili och blanda ihop med de andra grönsakerna och bladpersiljan. Tillsätt vinägern och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

2. Skär av toppen på din Sicilian loaf lite som om det vore en semla och gröp sedan ut ganska mycket av inkråmet – det ska vara ett stort hål, nog för att fylla med sjukt mycket pålägg, men inte så stort att det bara återstår skorpa. Men du är myndig, du kan nog avgöra det själv. Fyll i alla fall bottnen med ett par matskedar av din giardiniera, och sedan börjar lager-arbetet. Lägg först ett lager -sopressa i mackan, sedan ett -lager provolone och sist ett -lager mortadella. Viktigt att inget hänger utanför hålet. Återupprepa detta mönster tills muffulettan är full. Avsluta med ett lager giardiniera på insidan av locket också.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro