ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fixa safari själv

Text och foto: Johan Öberg · 8 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX

The Big Five, ståtliga giraffer, lömska krokodiler, exotiska fåglar … Safari är en dröm för många, men kan kosta ack så mycket. Fast det går att åka på helt fantastisk safari även med tunnare plånbok.På många håll i södra Afrika är det inte det minsta ovanligt att betala över 10 000 kronor per dygn för safari för två personer. Då ingår lyxigt boende, all mat och dryck och ett par safariturer per dag – ett minne för livet. Men i en av världens viltrikaste nationalparker, sydafrikanska Krugerparken, kan man njuta av alla djur för bara en bråkdel av det priset.Parken är stor, så här blir det sällan någon trängsel (utom under några intensiva veckor runt jul och nyår). Med de hastighetsbegränsningar som gäller även på asfalterade väg­-sträckor, tar det minst två dagar att köra från norr till söder utan tid för att se på djuren. Så de flesta besökare rör sig oftast bara i en liten del av parken. Det gör inget, för under ett par dygn är det nästan svårt att inte se lejonflockar, massor av elefanter, noshörningar och bufflar.

Betydligt svårare är det få syn på en leopard, inte för att de är sällsynta, men de är särskilt skickliga smygare.

Precis som i andra nationalparker finns det gott om organiserade safariturer i olika prislägen, allt från lyx till budget. Men i Krugerparken, till skillnad från många andra, kan man ordna allt själv, inklusive turerna för att se på djur. Det är fritt fram att köra i parken med egen eller hyrbil och parkförvaltningen driver en rad fina övernattningsläger.

I det största, Skukuza, finner man allt från enklaste tältplatsen för 35 kronor natten till lite lyxigare alternativ med fin vy över den djurrika Sabiefloden.  En  familjebungalow med välutrustat kök, vardagsrum, altan och två sovrum med plats för minst sex personer får du för bara 800 kronor natten.

Skukuza är väl handikappanpassat. Här finns prisvärda restauranger, affär med allt för att laga mat själv och till och med en golfbana skyddad från lejonen av ett högt stängsel.Och vill man hellre vara ute på djurspaning med proffs än att köra själv har lägret egna safariturer, bushvandringar och nattsafari.

Men så här prisvärd safari betyder också att man måste planera och boka i god tid, enklast på parkens informativa hemsida: www.krugerpark.co.za

Föredrar man i stället en färdig paketresa från Sverige har bland andra Jambo Tours sådana, med flera dagar i Krugerparken.

klar

Artikellänk är kopierad

Text och foto: Johan Öberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro