ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fjällens utmanare hårdsatsar

Nicolas Jändel · 17 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Åre och Sälen får allt tuffare konkurrens – här är vinterns coolaste uppstickare

klar

Artikellänk är kopierad

Svensk utförsåkning är inte längre bara Åre och Sälen. Det finns en rad uppstickare där bakom som satsar hårt på att etablera sig som storskaliga vinteranläggningar.

Anläggningen Branäs i Värmland har till exempel gått från 1 500 till 6 000 bäddar på bara några få år. Och i Funäsdalen byggs tio nya nedfarter på ännu en bergstopp.

Vi har listat några av uppkomlingarna som redan nu står redo med pistmaskiner och snökanoner i väntan på de första skidturisterna.

Säfsen har 16 nedfarter, från grönt till svart, och dessutom en nybyggd snowboardpark.
Säfsen har 16 nedfarter, från grönt till svart, och dessutom en nybyggd snowboardpark.Foto: Lars Sjöqvist/Säfsen
Branäs satsar på åkning för hela familjen.
Branäs satsar på åkning för hela familjen.Foto: branäs

Säfsen satsar på kidsenNy brädpark. Anläggningen Säfsen har vuxit fram och blivit ett riktigt upplevelsecentrum. Här kan man cykla mountainbike, paddla kanot, fiska och åka skidor. I dag har Säfsen 16 nedfarter i svårighetsgrad från grönt till svart.

I Hyttan Kök & Bar kan du äta viltfrossa med mat direkt från skogen en kväll i veckan. Och så finns det förstås möjlighet att glida ner i de numera klassiska badtunnorna och spana på stjärnor en klar kväll eller att få massage efter ett par kanske ringrostiga dagar i backen.För att locka med tonårsbarnen kan du tipsa om Säfsens nya utbyggda snowboardpark, med flera nya rails utformade av parkdesignern David Ny.

Prisexempel: Ett veckokort i liften kostar 995 kronor för vuxna och boende i sexbäddars timmerstuga 1 190–7 190 kronor per vecka. Läs mer på www.safsen.seMissa inte: Våffelfrossan för barn upp till 12 år. För 40 kronor får de äta så många våfflor de vill på Solbergets värdshus.

Åk gondollift i Branäs Lift som lyfter. I värmländska Torsby 17 mil från Karlstad har skidanläggningen Branäs satsat hårt för att locka både svenska och danska skidentusiaster.I dag har Branäs 17 nedfarter, från svarta pister till blåmarkerade för familjen.Fyra släpliftar tar åkarna uppför Branäsberget, förutom gondolliften. För den som orkar finns det också möjlighet till kvällsåkning i backen.

Prisexempel: En vecka i stuga i Mickelbyn kostar 2 460– 6 355 kronor beroende på vecka. Men det finns många alternativ, både i stugby och i privatboende. Vuxenpriset för ett liftkort för en vecka ligger på 1 285 kronor. Går att boka online. Läs mer på www.branas.se Missa inte: En tur med gondolliften tar dig hela vägen upp på berget. Det finns bara två gondolliftar i landet, den andra finns i Åre.

Testa nya åk i FunäsdalenTio nya backar. Nära norska gränsen har Funäsdalen många alternativ att erbjuda. Speciellt för i år är det skidområde som har tagit form på Funäsdalsberget med hela tio nya nedfarter.Här samsas carvingåkare i nya breda nedfarter med grannarna i offpistrännorna. Dessutom får ungarna en egen lift i Loparken. Allt samlat på samma berg. Den nya sexstolsliften tar dig hela vägen till Toppstugan.

Fördelen med Funäsdalen är att det sällan saknas snö. Statistiskt brukar Funäsdalen dela förstaplatsen i svenska snöligan med Riksgränsen.

Prisexempel: Priset för en veckas liftkort för en vuxen ligger på 1 460 kronor. Boende i mysiga Baggårdens härbrestugor vid Messlingen nära Flatruets sluttning kostar 1 700– 6 900 kronor beroende på vecka och antal bäddar, men det finns många fler och närmare alternativ. Du hittar information om det mesta som är nödvändigt på sajten www.funasdalen.se.

Missa inte: Fjällspa-anläggningen i Ramundberget kan locka efter ett svettigt pass i spåren. Fjällmuseet är ett annat alternativ när benen stumnat. Och har du frågor om skidåkning så har personalen på Top Sport full koll på läget.

Samåkt skidåk. Strax söder om Ingemar Stenmarks Tärnaby ligger fjällanläggningen Kittelfjäll med mycket att välja på för offpiståkaren. Av områdets 50 nedfarter är hela 45 offpistlinjer.Men här finns det dessutom barnbacke, knapplift och hela kitet för familjeåkarna.I de skålformade ravinerna fylls lössnön snabbt på till ett decimetertjockt täcke, även om det bara har snöat ett par centimeter.

Du tar dig till Kittelfjäll med sovbuss, tåg eller bil. Skyways flyger mellan Arlanda och Vilhelmina. Håll koll via webben: www.kittelfjall.com.

Prisexempel: Vuxenpriset för ett veckokort i liften ligger på 950 kronor. Boendet kostar runt 1 000 kronor för en vecka i ett så kallat skidåkarrum och upp till drygt 8 000 kronor för en vecka i sexbäddsstuga.

Missa inte: Möjligheten att samåka till fjällanläggningen via Kittelfjälls eget initiativ ”bilpoolen”, som ger liftare och bilister en chans att samåka för att spara miljön och kanske få en vän för livet.Håll utkik efter aktuella bilresor på www.kittelfjall.com/bilpool

klar

Artikellänk är kopierad

Nicolas Jändel
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro