ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fjärilen är hälften hane hälften hona

Tomas Lundin · 14 Jan 2015
Uppdaterad 14 Jan 2015

Foto: Isa Betancourt/ANSP


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: J.D. Weintraub/ANSP
Chris Johnson, till vänster, upptäckte fjärilen. Experten Jason Weintraub bekräftade att den var hälften hona hälften hane.
Chris Johnson, till vänster, upptäckte fjärilen. Experten Jason Weintraub bekräftade att den var hälften hona hälften hane.Foto: Doug Wechsler/VIREO

Den här fjärilen är inte bara ovanligt vacker – den är också helt unik.

Chris Johnson, frivilligarbetare på utställningen Butterflies på Acadamy of Natural Sciences vid Drexel-universitetet i Philadelphia, USA, höll på att rensa ut puppkammaren när han upptäckte den unika fjärilen.

– Jag trodde någon skojade med mig. Sen fick jag gåshud, säger han till museets nyhetstjänst

Den ena halvan av fjärilen var brun med gula och vita fläckar vilket kännetecknar en hona av arten Lexias pardalis. Den andra halvan var mörkare med gröna och lila skiftningar precis som en hane. Skiljelinjen gick exakt på mitten av fjärilen och de båda vingarna hade olika form. 

– Det var med en gång uppenbart vad det var, säger Johnson. 

Experter bekräftade hans misstanke. Fjärilen hade bilateral gynandromorfi, en kromosomrubbning som gör att insekten har både hanliga och honliga egenskaper. Tillståndet är extremt ovanligt men upptäcks ibland insekter och fåglar, där honar och hanar ofta har väldigt olika utseende, enligt museets fjärilsexpert Jason Weintraub.

Lite tragiskt är det ändå att den unika fjärilen nu måste offta sitt liv för vetenskapen i stället för att få flyga fritt i utställnignen. För att den inte ska tappas bort eller skadas ska fjärilen nu avlivas och sättas upp i en monter efter att den studerats.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro