ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flashbacktråden som lurade Sverige

Jack Werner · 8 Jan 2014
Uppdaterad 8 Jan 2014
"Det var jag som  Mejltjänsten, Flashback samt två artiklar till följd av buset

"Det var jag som Mejltjänsten, Flashback samt två artiklar till följd av buset Foto: Skärmdumpar/Emkei.cz, Västerbottensnytt, Flashback och HN.se


Ett kommunalråds mejl till en SVT-reporter blev en stor nyhet, men det visade sig vara fejkat. Och nu tar ett gäng Flashback-användare på sig inte bara detta mejl - utan dessutom flera andra mediebluffar.

klar

Artikellänk är kopierad

En av det unga årets märkligaste nyhetshändelser tog sin början den tredje januari, då det socialdemokratiska kommunalrådet Lennart Holmlund i Umeå hängde ut sina anonyma bloggkommentatorer med mejladresser och IP-adresser. Tre dagar senare fick en journalist på SVT:s Västerbottensnytt, som hade sökt Holmlund för en kommentar till uthängningarna, ett mejl som av allt att döma skickats från kommunalrådet.

”Varför ringer du och stör på trettondagsafton ungjävel, ren terror med 14 samtal från journalister”, stod det i mejlet. Västerbottensnytt fick återigen börja söka Holmlund, men nu för en kommentar till mejlet. Och till slut fick de tag på honom.

– Jag har rätt att uttrycka mig så när jag är förbannad, sa han till Västerbottensnytt i telefon, något som reportern uppfattade som en bekräftelse på att det var han som skickade det oförskämda mejlet.

Men i dag, den åttonde januari, fick samma reporter ett nytt mejl från Holmlunds mejladress där en annan, okänd person sa att det var han som låg bakom det första, nedlåtande mejlet. Västerbottensnytt gick ut och förklarade samt bad om ursäkt för sitt misstag.

Och all denna förvirring verkar koka ned till en tråd med rubriken "Fejkmail till tidningsredaktioner" på forumet Flashback. I tråden skriver i dag användaren "A.Stjaernblom" att det var han som, via en tjänst på sajten Emkei.cz, som låter dess besökare skicka mejl med falska avsändaradresser, lurade Västerbottensnytt.

Men inte nog med det. "A.Stjaernblom" startade tråden den tolfte december, och skrev då att han låg hemma med influensa och av uttråkning bestämt sig för att skicka iväg ett gäng falska pressmeddelanden från Sveriges radio. "Sveriges radio har idag tecknat ett avtal med Umeå kommun om att få sända musikhjälpen på torget i Umeå nästa år”, påstod han sig han sig ha skrivit och undertecknat som SR:s presschef Eva Sahlin.

Mejlen skickade han till en rad olika lokaltidningar i norra Sverige, och bytte ut orterna så de skulle passa hos mottagarna. Bland de drabbade städerna fanns (förutom Umeå) Skövde, Haparanda och Karlstad – och lokaltidningar som Västerbottens-Kuriren, Haparanda-bladet, Norran och Värmlands Folkblad gick på bluffen.

Till slut fick Sveriges Radio gå ut med ett eget, riktigt, pressmeddelande, där de dementerade att Musikhjälpen skulle vara på någon av de platser som dittills pekats ut.

Därefter fortsatte användarna av tråden att ivrigt tipsa tidningar om falska nyheter, allt via fejkade mejladresser från Emkei.cz.

Användaren "Dr-Donut" lurade Katrineholms-Kuriren att Lars Winnerbäck skulle uppträda på Parken zoo till förmån för krigsdrabbade barn i Syrien, och "A.Stjaernblom" slog till igen med ett tips från ”polisen” om den nya drogen ”AH-88, även kallat för kanintjack”. Det gick hem, och flera lokaltidningar publicerade artiklar om saken. (En sparad version av artikeln finns kvar här.)

I går skickade användaren luffarn-med-kniven ut ett pressmeddelande från Coops pressansvarige där det sades att en påse med godiset Twist råkat prepareras med chili och därför utgjorde ett hot för allergiska. Bluffen nådde ända upp i GT (Göteborgs-Tidningen), och Coop Forum i Kungsbacka hann reagera på ”sitt eget” falska pressmeddelande med att återkalla samtliga Twistpåsar innan det uppdagades att mejlet var fejk.

Men kronan på verket för användarna i Flashbacktråden måste betraktas som historien med Lennart Holmlund och Västerbottensnytt, en nyhet som spreds över hela landet. Klockan 12.59 i dag skrev A.Stjaernblom att det var han som skickade mejlet där reportern kallades ”ungjävel”, och förklarade att han känt sig ”tvungen att maila och berätta om det då (Holmlund) erkände att han skickat mailet som jag hade skickat i hans namn. Holmlund är verkligen en virrpanna”.

Lennart Holmlund ska nu polisanmäla bluffen, rapporterar Västerbottensnytt.

Forumet Flashback är en omdiskuterad plats, som ofta stått för liknande blåsningar och påhitt men också hemsöks av rasistiska och hotfulla politiska extremister. 

Jag har sökt men inte lyckats nå "A.Stjaernblom" för en kommentar, varför det inte går att bekräfta hans (eller någon annan av användarnas) uppgifter. Men det faktum att mejlet till Västerbottensnytt kom från en tjeckisk server, samma land som Emkei.cz registrerats i, talar för hans sak. Flera andra användare i tråden uppmärksammar dessutom nyheterna de säger sig ha varit med och skapat – innan de avslöjas som fejk.

Metro har också kontrollerat tjänsten Emkei.cz, och den verkar funka. Eller så är min relation med min nyhetschef Kristoffer Rengfors bara sämre än jag trodde.

För att kontrollera om mejlet du fått verkligen är från den avsändare det står kan du granska brevhuvudets källkod. Där står mer information om avsändaren – i det här fallet avslöjas fejkmejlet genom textraden "Received: from emkei.cz".

Uppdatering: Västerbottensnytt har nu fått tag i användaren "A.Stjaernblom", som säger att de falska mejlen är ett sätt att bevisa att mejladresser inte behöver vara knutna till de fysiska personerna bakom.

– Sedan så gör jag det för att jag roas över att se er publicera falska nyheter. Journalister är ett lat släkte som större delen av befolkningen hyser ett förakt emot.

Västerbottensnytt: Hur ser du på att Lennart Holmlund hamnade i den situation han hamnade i och med det här?

– Jag trodde aldrig att det skulle gå igenom och när han tog på sig påståendet så blev jag ju ganska snopen.

Västerbottensnytt: Holmlund har sagt att han tänker polisanmäla det här, hur ser du på det?

– Jag tycker att det är onödigt att slösa på polisens resurser. Jag anmäler inte honom för att han lämnade ut privata uppgifter på sin blogg då det är straffbart, säger "A.Stjaernblom".

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro