ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Flashbacktrollet spred rasism på nätet i tio år: Jag orkar inte mer nu”

Karolina Skoglund · 10 Mar 2015
Uppdaterad 10 Mar 2015

I tio års tid har en man i 30-årsåldern anonymt skrivit rasistiska kommentarer på Flashback. När han konfronteras i Trolljägarna” får han panik, blir gråtfärdig och utbrister: ”Jag orkar inte mer nu”.

klar

Artikellänk är kopierad

Trollet ber om ursäkt: ”Jag orkar inte mer nu”
Trollet ber om ursäkt: ”Jag orkar inte mer nu”Foto: TV3/Flashback.

När Therese satt på ett tåg, på väg hem från en semester med sin dotter, råkade hon ut för en rasistattack. En dam som satt i samma vagn sade bland annat att de ”inte borde få sitta i samma vagn”, att det var ”äckligt att ens behöva se på dem”, och ”att de var äckliga apor som borde skickas hem till Afrika”.

Ingen på tåget reagerade på damens ord och när Therese och dottern klev av tåget brast det.

– Det är klart att man upplevt kommentarer och blickar för att man inte såg svensk ut. Men hon drog allt jag hört under mina 28 år i ett svep, säger hon i TV3:s program ”Trolljägarna”. 

För att få ur sig ilskan skrev hon en statusuppdatering på Facebook. Det skulle visa sig vara dörren till helvetet. En 20 sidor lång Flashbacktråd med över 270 kommentarer som ”Att som utlänning hitta på att man utsätts för rasism är en klassiker vid det här laget” och ”Fy fan vad uppenbart det är att hon ljuger jävla äckliga negerjävel” blev nämligen resultatet.

– De första två dagarna var jag ledsen och kände mig knäckt. Men sedan fick jag höra om folk i min närhet som varit med om liknande. Då blev jag mest förbannad över att det ska få gå till såhär. Det är inte okej.

►LÄS MER: Det rasistiska näthatet är Sverigedemokraternas fel

I tisdagens program av ”Trolljägarna” söker Robert Aschberg upp en av de som skrev rasistiska kommentarer om Therese på forumet. Det visar sig vara en man som under tio års tid ägnat sig åt att skiva rasistiska kommentarer på forumet. Flera gånger har han blivit avstängd på grund av hets mot folkgrupp, men fortsatt så fort han tillåtits att skriva igen. 

När han ser Aschberg säger han bara ”nej” – och flyr i sin bil. Sedan ringer han upp programmet i panik och med gråten i halsen.

– Jag orkar inte mer nu. Jag vill inte vara med. Jag ska inte skriva något mer. Jag har fattat poängen. Du har vunnit, säger han. 

Sedan konfrontationen har signaturen inte skrivit eller loggat in på Flashback något mer.

►LÄS MER:  Rasistattacken mot Victor, 20: ”Det var som fan, du kunde svenska”

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro