ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler än 50 har sökt vård för kräksjukan den här veckan

Johan Mårtensson · 12 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013

Den fruktade vinterkräksjukan är här. Rapporterna ökar från landets sjukhus och på Google har antalet sökningar på kräksjuka” och ”maginfluensa” exploderat.

klar

Artikellänk är kopierad

Siffrorna representerar sökintresset i förhållande till den högsta punkten i diagrammet. Det handlar alltså inte om absolut sökvolym. Källa: Google
Siffrorna representerar sökintresset i förhållande till den högsta punkten i diagrammet. Det handlar alltså inte om absolut sökvolym. Källa: GoogleFoto: TT

Mörkertalet är stort. En klar majoritet av kräkutbrotten kommer aldrig till myndigheternas kännedom. Ändå har över 50 fall rapporterats till Smittskyddsinstitutet under den senaste veckan.  

– Det är de vårdrelaterade fallen. Men de allra flesta åker ju inte till sjukhuset när de har vinterkräksjuka, säger Lena Sundqvist, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Att många gör sökningar på nätet i ämnet är också ett tecken på att kräksjukan härjar.

– Det är en indikator på att nu sätter det i gång, säger Christer Janson, kommunikatör vid Smittskyddsinstitutet.

Enligt statistik från Google har sökningar som ”kräksjuka”, ”maginfluensa”, ”symptom vinterkräksjuka” och ”vinterkräksjuka barn” ökat markant. Bästa knepet för att undvika smitta  är tvål och vatten, berättar Torbjörn Norén, infektions- och hygienöverläkare i Örebro.

– Handsprit är effektivt mot de flesta bakterier, men när det gäller kräksjukan är tvål och vatten bättre, säger han.

Ändå slarvar många med handtvättning – även läkare.

– I samband med en konferens i Finland kontrollerade man hur många läkare och sjuksköterskor som tvättade sina händer efter toalettbesök. 80 procent av männen tvättade inte händerna, säger Torbjörn Norén.

Men en del människor riskerar inte att drabbas av vinterkräksjuka.

– Ungefär 20 procent av befolkningen får inte sjukdomen. De saknar en receptor, som fäster smittämnet i slemhinnan. Men här finns ingen könsskillnad, säger Torbjörn Norén.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro