ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler än var tredje kvinna har upplevt sexuellt tvång

Jenny Sköld · 4 Feb 2014
Uppdaterad 4 Feb 2014

Fler än var tredje ung kvinna har någon gång blivit utsatt för någon form av sexuellt tvång. Samma personer mår också betydligt sämre än de som inte utsatts. Det framgår av en studie som forskare vid Lunds universitet gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT/Arkiv

I en ny enkätstudie från Lunds universitet uppgav 36 procent av kvinnorna att de utsatts för sexuella handlingar mot sin vilja. Motsvarande siffra bland män i samma åldersgrupp var 17 procent, alltså hälften så många. 

– Studien visar att det finns ett mörkertal om man jämför med statistiken över anmälda fall. En anledning kan vara att unga ofta skuldbelägger sig själva och att de har bristande förtroende för samhället och därför väljer att inte anmäla, säger  forskaren Anette Agardh, som är ansvarig för studien. 

Om de berättar om vad de varit med om riskerar de att inte bli trodda. Det finns också en otydlighet i vad som är okej och inte, Om de berättar så finns en risk att de inte blir trodda och det är en smärtsam process. Det finns också en gråzon där det inte är helt klart vad som gäller och vad ett nej står för.

Studien visar också att de som utsatts för sexuellt tvång – både män och kvinnor – mår betydligt sämre än sina kamrater som inte utsatts. De kände sig bland annat mer stressade och rapporterade  i större utsträckning av problem som sömnsvårigheter och självmordstankar. Det finns också en större risktagande när det gäller droger och alkohol i den utsatta gruppen.

Studien är finansierad av Folkhälsomyndigheten och har genomförts av enheten för socialmedicin och global hälsa vid Lunds universitet. Trots att rapporten inte är klar väljer forskarna nu att gå ut med resultaten.  

– På grund av frågans angelägenhet och aktualitet väljer vi att gå ut med resultaten kring sexuellt tvång redan nu även om rapporten inte är klar, säger Anette Agardh. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro