ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler anmälningar om misshandel av barn – Unicef kräver lagändring

Valerie Kaspersen · 12 Feb 2018
Uppdaterad 12 Feb 2018
Bestämmelsen om barnaga som finns i föräldrabalken säger att våld och kränkningar är förbjudet men det är inte kriminaliserat.

Bestämmelsen om barnaga som finns i föräldrabalken säger att våld och kränkningar är förbjudet men det är inte kriminaliserat. Foto: IBL


Barn i Sverige som utsätts för psykiskt våld i hemmet har ett dåligt stöd av lagen. Det menar Unicef som publicerar en ny rapport om våld mot barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet anmälda misshandelsbrott mot barn har ökat med 38 procent sedan 2008, enligt ny statistik från Unicef. Det rapporterar SR. Men det finns former av barnmisshandel i agaförbudet som inte räknas som brott enligt brottsbalken. – Bestämmelsen om barnaga som finns i föräldrabalken säger att våld och kränkningar är förbjudet men det är inte kriminaliserat, därför blir det ett haltande system, säger Christina Heilborn, chefsjurist på Unicef, till SR.

Psykiskt våld mot barn enligt lagen är förbjudet, men inte brottsligt. Forskning visar dock att barn som bevittnar våld, eller utsätts för psykisk misshandel, kan få minst lika allvarliga skador som om de hade utsatts för fysiskt våld. Det kan leda till psykisk ohälsa och även påverka barnets intellektuella utveckling och självkänsla.– Allt för många barn utsätts för olika former av övergrepp och misshandel hemma och hamnar mellan stolarna i systemet, säger Christina Heilborn till SR.

Efter rapporten kräver nu Unicef en lagändring som ska hindra att barn som utsätts för våld i hemmet hamnar mellan stolarna. – Vi kräver att det rättsliga skyddet för barn som utsätts för misshandel hemma ska skärpas och blir mycket starkare. Det är alldeles för svagt idag, säger Christina Heilborn till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro