ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler barn i förskolan men färre personal

Leif Oldenburg · 31 Mar 2011
Uppdaterad 31 Mar 2011
Olivia, 4, går på Blomgatans förskola i Solna. Mamma Ines Casillas är kritisk till de stora barngrupperna på förskolan. – Vi föräldrar har klagat men ingenting händer, säger hon.

Olivia, 4, går på Blomgatans förskola i Solna. Mamma Ines Casillas är kritisk till de stora barngrupperna på förskolan. – Vi föräldrar har klagat men ingenting händer, säger hon. Foto: Urban Brådhe


Larmrapport från Skolverket: Kris i förskolan. Föräldrarna rasar.

klar

Artikellänk är kopierad

I går presenterade Skolverket nya alarmerande siffror om landets förskolor. Antalet barn per anställd har ökat från 5,1 till 5,4 på bara fyra år. De stora förskolegrupperna, med 21 barn eller fler, har ökat från 15 procent 2003 till 18 procent förra året. Nu har föräldrarna tröttnat. Ines Casillas har sin fyraåriga dotter Olivia på Blomgatans förskola i Solna. – Det är 20 barn i Olivias grupp och bara tre anställda. Men oftast är bara två i tjänst. Vi föräldrar har klagat men ingenting händer. Pengarna räcker inte är det enda svar vi får, säger hon. Lärarförbundet är oroat: – Kommunerna tänker kortsiktigt när man skär ner på barnsorgen. De sociala kostnaderna kan bli betydligt större när barnen växer upp, säger Inger Maurin, andre vice ordförande med ansvar för förskolan. Sämst personaltäthet i länet har Haninge kommun där det går 6,2 barn på varje anställd. – Det här handlar enbart om pengar. På 90-talet höll kommunen på att gå i konkurs. Siffrorna visar hur ojämlik landets barnomsorg är, säger skolchefen Mats Öhlin.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro