ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler barn med övervikt får hjälp med ny metod

Moa Kärnstrand · 11 Dec 2012
Uppdaterad 11 Dec 2012

Snart kan sjukvården hjälpa fler överviktiga barn. Forskare har hittat en metod för behandling i primärvård som ser ut att funka.

klar

Artikellänk är kopierad

Barnen som deltog i studien med den nya metoden gick ner 10 procent av sin  kroppsvikt, medan kontrollgruppen bara gick ner 4 procent.
Barnen som deltog i studien med den nya metoden gick ner 10 procent av sin  kroppsvikt, medan kontrollgruppen bara gick ner 4 procent.Foto: Scanpix

Metoden som forskarteamet på Sahlgrenska akademin testat går helt enkelt ut på att flytta behandlingen av de barn som har lättare form av barnfetma från dagens specialkliniker till primärvården. Då slipper man köandet och väntandet som många överviktiga barn och deras familjer tvingas utstå i väntan på en behandling.

– Det har gjorts många studier på specialkliniker, men den här visar att det går bra att behandla i primärvården, säger Staffan Mårlid, överläkare vid Obesitasmottagningen vid Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg och den som lett forskningen.

Studien har två delar, en där dietist och sjuksköterska arbetat med det överviktiga barnet och en där även en sjukgymnast deltog i behandlingen. Båda visade dock ungefär samma resultat – barnen förlorade 10 procent i vikt under ettårsstudien.

– I kontrollgruppen som inte fick behandling minskade barnen bara 4 procent i vikt.

Tanken är att barnen ska remitteras från skolhälsovården och då kunna behandlas direkt på barnmottagningarna vilket skulle innebära skillnader för barnfamiljer speciellt i glesbygden.

– Det är viktigt att kunna göra sådana här insatser nära familjerna. Det är otympligt när alla ska behöva åka till specialistmottagningarna.

Redan i dag har metoden börjat användas och den fyraårsuppföljning som teamet håller på med och ska presentera om ett år visar att metoden är framgångsrik, barnen behåller sina nya vanor och sin vikt.

– Jag ska inte föregripa resultaten, men detta fungerar på sikt om man jobbar med något slags uppföljningar med barnen och familjerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro