ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler barn utvisas – saknar skyddsbehov”

Robin Grahl · 26 Sep 2012
Uppdaterad 26 Sep 2012

161 ensamkommande barn har skickats ut ur landet bara i år. Nu vill Rädda Barnen ändra lagen för att skydda dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Annette Cromwell, Alis gode man, blev lättad när beskedet kom i går.
Annette Cromwell, Alis gode man, blev lättad när beskedet kom i går.Foto: Linnea Svensson Arbab
Fler barn utvisas – ”saknar skyddsbehov”
Fler barn utvisas – ”saknar skyddsbehov”

Antalet flyktingbarn som avvisas och utvisas från Sverige ökar kraftigt, visar Migrationsverkets statistik. Hittills i år har 161 ensamkommande barn skickats ut ur landet – nästan dubbelt så många som under hela år 2009.

– Vi vill att barnkonventionen blir svensk lag, då skulle Migrationsverket vara tvunget att ta hänsyn till barnens rättigheter i asylprocessen. Har man flytt utan föräldrar är man ju i en väldigt utsatt situation, säger Mikaela Hagan, talesperson på Rädda Barnen.

Enligt henne skulle barnkonventionen som lag innebära att barns rättigheter står över bestämmelserna i utlänningslagen. 

– Det skulle bli väldigt stor skillnad för enskilda barn, säger Mikaela Hagan, men betonar att lagändringen inte skulle innebära asyl för alla ensamkommande barn.

Sammanlagt har 2 421 ensamkommande barn sökt asyl hittills i år, enligt Migrationsverket. De flesta är från Afghanistan och Somalia. Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, pekar på att en majoritet av barnen, 81 procent, beviljats uppehållstillstånd. De barn som avvisas och utvisas har inte tillräckligt behov av skydd, menar han.

– Vi tittar på om de har skyddsbehov och om det finns mottagande som är godtagbart i hemlandet, säger han.

De flesta barn som får avslag är barn som sökt asyl med sina föräldrar. Hittills i år har totalt 3 088 flyktingbarn tvingats lämna Sverige.

Ali får sitt ärende prövat i Sverige

När 15-årige Ali fick veta att han skulle skickas tillbaka till Italien där han hade blivit gruppvåldtagen sydde han ihop sin mun. 

Men i början av september stoppade Migrationsverket avvisningen temporärt och i går kom beskedet – han får stanna i Sverige i väntan på att ärendet prövas här.

– Jag har precis pratat med honom på telefon. Han har fått beskedet och han blev jätteglad. Det är precis det här vi ville, sa Alis gode man Annette Cromwell till Metro sent i går eftermiddag.  

Ali var länge inlagd på barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Malmö, svårt traumatiserad efter att ha misshandlats av italiensk gränspolis och våldtagits på ett flyktingläger. Nu har ansvaret för att pröva hans asylansökan tagits över av Sverige.  

– Det är väldigt ovanligt eftersom regelverket och det samarbete som finns mellan EU-länderna är tydligt, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket. 

klar

Artikellänk är kopierad

Robin Grahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro