ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler civila biljettkontrollanter i tunnelbanan

Alva Forsberg Fierro · 30 Mar 2015
Uppdaterad 30 Mar 2015
SL tar hårdare tag för att motverka fuskåkandet.

SL tar hårdare tag för att motverka fuskåkandet. Foto: All Over Press


Civilklädda biljettkontrollanter väcker uppmärksamhet i Stockholms tunnelbana. Men enligt SL är metoden för att ta fast fuskåkare inte ny – men kontrollanterna kan bli fler.

klar

Artikellänk är kopierad

Redan förra veckan började det cirkulera rykten runtom på sociala medier om att SL börjat med civilklädda biljettkontrollanter på tunnelbanan. En användare la upp en bild på Facebook på en civilt klädd kontrollant som har delats flera gånger. I inlägget skriver personen: ”Varför jag väljer att lägga upp bilden är, först tycker jag det är jävligt fult. sen kommer en av dom bakom mig och säger väldigt nervöst, du får inte fota, du får inte lägga upp den.”

Enligt SL är det inte något nytt med civilklädda kontrollanter.

– Det inget konstigt utan har funnits ett tag och vi använder det framför allt när man gör undersökningar för att ta reda på hur utbrett biljettfusket är, men även i andra sammanhang, säger Ronnie Johansson, presskontakt på SL.

DN rapporterade tidigare i mars om att SL ska införa hårdare biljettkontroller. Det innebär bland annat fler kontroller på kvällar och helger samt att spärrarna får tillbaka de larm som tjuter om de hålls öppna för länge. Ronnie Johansson, vill inte bekräfta om de civila biljettkontrollanterna är ett led i den nya kampen mot fuskåkare.

– Men nu när det blir fler biljettkontroller så innebär det rimligen att det blir fler civila kontrollanter, men jag kan inte säga något om hur den procentuella ökningen av civilklädda ser ut, säger han.

En privatperson på Twitter har frågat polisen om det är olagligt att civilklädda kontrollerar biljetter och andra har uttryckt missnöje över att de smyger sig på.

– Det är tråkigt om folk känner att det är obehagligt med civilklädda men vi har ju regler och riktlinjer som vi följer, säger Ronnie Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro