ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler cyklister ger färre olyckor

Olle Warnhammar · 2 Okt 2013
Uppdaterad 7 Okt 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Och cyklisterna på stan tror att minskningen kan bero på ökad cykelvana och ökat engagemang.  – Cykeln har blivit lite som surdegen, med en massa idealister som jobbar för den, säger Frida Sandström, 23 år gammal, studerande från Lund.
Och cyklisterna på stan tror att minskningen kan bero på ökad cykelvana och ökat engagemang.  – Cykeln har blivit lite som surdegen, med en massa idealister som jobbar för den, säger Frida Sandström, 23 år gammal, studerande från Lund.Foto: Christina Blom

Färre cyklister har skadats i Göteborgstrafiken i år jämfört med förra året, trots att cyklandet ökar i stan. Det visar siffror som Metro tagit del av. Kommunens nya, bättre underhåll av cykelvägar, som infördes vid förra årsskiftet, kan vara en orsak. Större cykelvana en annan. – Det handlar bland annat om att underhålla cykelbanorna bättre vintertid, säger Adam Wladis, företrädare för Svensk Cykling.

Under första halvan av 2013 inträffade 30 färre cykelolyckor i Göteborg än under motsvarande månader 2012, då 203 olyckor rapporterades in till polis och sjukhus. Samtidigt ökade cyklismen med tio procent i Göteborg. – Det tvingar kommunen att satsa mer på cykling, och därmed ökar säkerheten, säger Wladis.

Kommunen menar att de satsat på cyklingen under lång tid. – Det är ett successivt arbete som verkar ha givit resultat, säger Malin Månsson, cykelplanerare på Trafikkontoret. – Vi har ju avlägsnat flera hinder och höjt upp cykelkorsningar och det kan ha minskat olyckorna.

► LÄS MER: Cyklister beter sig värst i trafiken

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Warnhammar
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro