ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler dödade av polis på några dagar i USA – än på 20 år i Sverige

Joel Linde · 9 Jul 2015
Uppdaterad 11 Jul 2015
Skillnaderna i polisens våldsanvändning är stora mellan länderna.

Skillnaderna i polisens våldsanvändning är stora mellan länderna. Foto: TT


I USA har redan 503 personer skjutits till döds av polisen under 2015, och även i Sverige skjuts betydligt fler av polis än i vårt grannland.

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen i Norge avlossade sina vapen två gånger under 2014, och ingen kom till skada. Under samma år drog de sina vapen 42 gånger vilket var det lägsta under tolv år. På de tolv åren dödades endast två personer, visar ny statistik som the Independent tidigare rapporterat om.

I Sverige ser statistiken inte lika ljus ut som i vårt grannland. Under 2014 drog svensk polis vapen 191 gånger utan att behöva skjuta. 14 gånger avfyrade de varningsskott, och 25 gånger gav de verkanseld. Totalt avled tre personer i Sverige 2014 av polisens skott, visar polisens statistik. Sedan 1995 har 22 personer skjutits till döds av Svensk polis.

– Lite förenklat kan man säga att den norska taktiken går ut på att dra sig undan, frysa situationen, be om beväpningsorder och sedan lösa situationen. Svenska poliser har ett val att stanna kvar och kan på så sätt utsätta sig för onödigt farliga situationer, sa Johannes Knutsson vid Politihögskolen i Oslo till ETC.

Här skjuter polisen ihjäl flyende man – som stoppas för trasigt bromsljus

Majoriteten av norska poliser patrullerar obeväpnade, vilket inte är fallet i USA där de ständigt bär vapen. Under det första halvåret 2015 dödades 547 personer i landet, varav 503 av skjutvapen, skriver the Independent. Enligt statistiken är det också ungefär hundra gånger mer sannolikt att bli dödad av polisen i USA jämfört med i Storbritannien, och då har man tagit med befolkningsmängden i beräkningen.

”Ett försök att dra tillbaka militariseringen av den amerikanska polisen skulle behöva uppnås genom att öka den ekonomiska och etniska jämställdheten och legitima möjligheter för de fattiga”, sa en sociologiprofessorn Guðmundur Oddsson vid Northern Michigan Unicersity till Washington Post.

Men det är också betydligt fler poliser som skjuts till döds i USA jämfört med Storbritannien. Under 2013 dödades 30 poliser i USA, och senast någon blev skjuten till döds i Storbritannien var 2012, då två stycken fick sätta livet till i Manchester.

Polisen sköt man i båda benen

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro