ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler döms för udda brott

John Lindblom · 1 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Illustration: Ola Gustavsson 

Illustration: Ola Gustavsson 


Långsamkörande kvinna: "Trodde inte det var sant"

klar

Artikellänk är kopierad

SMÅBROTT. Tiousentals svenskar dömdes förra året för udda brott som vanligtvis lågprioriteras av svensk polis.Ökningen beror till stor del på utvidgningen och omformningen av ordningsboten, där polisen fått möjlighet att direkt på plats döma svensken för att ha kissat på fel plats eller rastat hunden på förbjuden gräsplätt. Eller helt enkelt hållit för låg hastighet på motorväg.– Jag trodde inte det var sant först. Jag var på väg att avsluta ett mobilsamtal och höll då extra låg hastighet, berättar den unga kvinnan, som i januari tidigare i år drabbades av en ordningsbot (800 kronor) för 67 kilometer i timmen på 110-sträckan på E4 vid Häggvik.

Enbart bötfällandet för den olaga urineringen, utekissandet, har ökat kraftigt under 2000-talet. Årligen bötfälls över tusen nödiga runt om i Sverige med 500 kronor vardera via ordningsboten. Allt fler ertappade chockade svenskar bötfälls också via ordningsboten föratt de druckit vin i en park, rökt en cigarett inom SL:s markerade tunnelbaneområde eller rastat hunden på förbjuden kommunal mark eller helt enkelt inte haft hunden kopplad.

Åklagarmyndigheterna i Sverige har via utökade resurser de senaste åren inlett fler brottsundersökningar och också väckt fler åtal än tidigare. Logiskt nog blir även domarna om mer udda brottslighet mer frekvent. Lågprioriterade brott prioriteras ibland högt då det finns bra utredningsunderlag.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro