ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Fler dör av dålig kost i USA – och Sverige är inte långt efter

Elinor Karlin · 1 Maj 2018
Uppdaterad 1 Maj 2018
Att äta dåligt är numera det som de flesta dör av i USA, och Sverige ligger inte långt efter.

Att äta dåligt är numera det som de flesta dör av i USA, och Sverige ligger inte långt efter. Foto: IBL/Pixabay


Dålig kost är den främsta dödsorsaken i USA. Och som mycket annat som kommer från i USA letar det sig in i det svenska samhället. Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar på att lågutbildade i Sverige lever kortare.

klar

Artikellänk är kopierad

en ny undersökningAtt äta dåligt är numera det som de flesta dör av i USA. Det slås fast i som har studerat dödsorsaker i USA mellan 1990 till 2016. Skräpmaten ses som den största boven. Tidigare var det rökning som låg högst upp på listan.

– Våra matvanor är det som orsakar mest sjukdom, ohälsa och för tidig död, även i Sverige. Det gör de i de flesta Europeiska länderna men det tror inte folk, säger Maj-Lis Hellénius, forskare och läkare på Karolinskas livsstilsmottagning.

sin årliga folkhälsorapportMen enligt nya siffror från Folkhälsomyndigheten är amerikanernas dödliga övervikt inte alls någon isolerat problem. Även i Sverige lider mer än hälften av befolkningen, 51 procent, av övervikt eller fetma. Lågutbildade drabbas hårdast. Så sent som i mars släppte Folkhälsomyndigheten , där några siffror sticker ut. För första gången sjunker medellivslängden för svenskar med kort utbildning. Dessutom syns ett ökat insjuknande i stroke hos de yngre.

Enligt statistiken från Folkhälsomyndigheten minskar dock exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar som traditionellt kopplas till övervikt. Ändå blir också vår befolkning tyngre och tyngre.

– Sverige som helhet visar på en nedåtgående trend. Men det är de äldre som minskar i dödlighet och inte de yngre. Det är lätt att missa hos vissa grupper om man inte bryter ner siffrorna.

Trots de flertaliga hälsotrenderna som får uppmärksamhet så menar Maj-Lis Hellénius att de inte gett några långvariga effekter på folkhälsan.

– Man klarar bara av en sak i taget. Just nu pratar man om att man ska undvika socker – då kommer allt det andra i skymundan. Trenderna blir lite ensidiga.

pil
Expertens tre tips till dig som enkelt vill förändra din kost och förlänga livet:

– Tänk tvärtom! Grönsaker, frukt och bär är maten. Sedan lägger man till en bit kyckling. Just nu är det tvärtom, grönsaker är tillbehör när de egentligen borde vara maten.

– Var inte rädd för kolhydrater och fett, men välj rätt sort. Du behöver inte sluta med bröd, men välj det grova brödet. Du behöver inte dra ned på fettet, men sträva efter att använda oljor i baket och matlagningen.

– Rörelse och kost hör ihop. Glöm inte att ägna dig åt daglig fysisk aktivitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro