ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fler etiopiska soldater i Somalia

Stockholm TT · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tidigare har journalister och vittnen rapporterat att etiopiska trupper anlänt till staden Baidoa, 25 mil från Mogadishu, där Somalias övergångsregering har sitt fäste.

Vittnen uppgav på lördagen att omkring 250 soldater och 30 bepansrade fordon också har intagit en start- och landningsbana nära staden Wajid. Landningsbanorna har tidigare kontrollerats av en lokal milis, men de togs utan strid, rapporterar Reuters. Två etiopiska helikoptrar uppgavs ha landat.

I Baidoa rapporterades samtidigt ökad etiopisk närvaro. Ytterligare 300 soldater och tio pansarfordon har anlänt till Baidoa. Rebellstöd 50 pickupbilar fulla med tunga vapen har lämnat islamistfästet Mogadishu, säger invånare i staden.

Dessutom uppges islamistmilisen ha slagit sig samman med rebeller från Etiopien och Eritrea för att närma sig Baidoa, men uppgifterna är inte bekräftade av oberoende källor.

Sedan Baidoa intogs har Somalias islamister hotat med heligt krig mot Etiopien.

Många bedömare ser uttalandet som ett tecken på desperation och ett försök att trumma upp stöd för milisen mot den kristna fienden Etiopien. I Mogadishu, där islamistmilisen lovat att upprätthålla lag och ordning, demonstrerade människor för milisen. -Etiopiens intåg är ett medvetet försök att provocera och ytterligare destabilisera landet, sade islamistanhängaren Mahamoud Abdullahi till nyhetsbyrån AFP. Samtidigt som ett fullskaligt krig tycks alltmer oundvikligt, trappas ordkriget upp. Krossa milisen Etiopien upprepade sitt hot om att krossa islamistmilisen om denna skulle våga gå in på etiopiskt territorium eller attackera den somaliska övergångsregeringen.

Tidigare har både somaliska och etiopiska myndigheter förnekat etiopisk närvaro i Somalia trots uppgifter om den från både journalister och vittnen.

I ett försök att stoppa ett krig i Somalia skulle en andra runda av fredssamtal ha hållits i den sudanesiska huvudstaden Khartum i helgen, men islamisterna vägrar nu att delta.

"Vi förhandlar inte med en regering som får hjälp av en fiende till Somalia", sade Sharif Ahmed, en av ledarna för den somaliska islamistmilisen som förra månaden erövrade huvudstaden Mogadishu från en USA-stödd samling krigsherrar.

Islamistmilisen har också kontroll över större delen av södra Somalia. Men USA och Etiopien stödjer krigsherrarnas övergångsregering och anklagar islamisterna för att skydda terrorister.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro